Συνομιλώντας με την πόλη

Στα πλαίσια του DLECTRICITY, ενός υπαίθριου light art φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Ντιτρόιτ, ο αρχιτέκτονας Marcos Zotes εγκατέστησε ένα έργο στην πρόσοψη ενός κτιρίου το οποίο λειτουργούσε με τη συμμετοχή του κοινού. Στη μία πλευρά του κτιρίου που λειτουργούσε ως εργοστάσιο τοποθέτησε ένα πάνελ πάνω στο οποίο προβάλλονταν μηνύματα από τους κατοίκους της πόλης. Ο τίτλος του έργου ήταν “YOUR TEXT HERE”.

Ο σκοπός του έργου ήταν η ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας παρέχοντας ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι φωνές των πολιτών μεταμορφώνονται σε δημόσιες δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν άλλους πολίτες. Έτσι κατά κάποιο τρόπο μέσω του πάνελ οι πολίτες συνομιλούν με την πόλη.

Σύμφωνα με τον Zotes, «η πόλη καθορίζει τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και το τις δράσεις που αναλαμβάνουμε. Μέσα από διαφημιστικές πινακίδες, σήματα, εικόνες και σύμβολα το αστικό πεδίο εισβάλει στην ζωή μας και ορίζει την καθημερινότητα μας. Το έργο σκοπεύει να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία να αλλάξουν το ρόλο τους ως δέκτη σε αυτόν του πομπού».

Η λειτουργία του έργου ήταν αρκετά απλή. Το κοινό κλήθηκε να στείλει ένα ανώνυμο μήνυμα σε ένα website μέσω των κινητών τους τηλεφώνων και στη συνέχεια αυτά τα μηνύματα αυτόματα προβάλλονταν στο πάνελ. Υπήρχε απόλυτη ελευθερία στο τι θα έλεγε ο καθένας χωρίς να γίνεται λογοκρισία ή διόρθωση των μηνυμάτων. Συνολικά στάλθηκαν περισσότερα από χίλια μηνύματα και το καθένα προβλήθηκε για είκοσι δευτερόλεπτα σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που ξεκινούσε από την αρχή με την προβολή και του τελευταίου μηνύματος. Παρόλο που δεν υπήρχε περιορισμός στο ύφος των μηνυμάτων κανένα δεν περιέχει υβριστικό περιεχόμενο που αποδεικνύει πως οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στον ευγενή σκοπό του project.

Πηγή