Φανάρια με ηλεκτρονικά παιχνίδια

Όσοι από τους αναγνώστες γεννηθήκατε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ίσως θυμάστε το Pong, ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δημιουργός του ήταν η Atari και παιζόταν μέσω μιας συσκευής που συνδεόταν με την τηλεόραση. Το Pong αναπαριστούσε ένα γήπεδο τένις όπου στα άκρα της οθόνης υπήρχε από μια επίπεδη ρακέτα που μετακινούταν καθέτως ελεγχόμενη από τον κάθε παίκτη και οι αντίπαλοι προσπαθούσαν να στείλουν τη μπάλα στο κενό που υπήρχε πίσω από κάθε ρακέτα, σκοράροντας κάθε φορά έναν πόντο. Όσοι πάλι είστε πολύ νέοι για να σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην αντίστοιχη σελίδα στη Wikipedia για να δείτε περί τίνος μιλάμε.

Δύο φοιτητές στο γερμανικό πανεπιστήμιο Hildesheim που παρακολουθούν το τμήμα του interactive design σχεδίασαν το StreetPong, μια αναπαράσταση του θρυλικού παιχνιδιού προσαρμοσμένη στις κολώνες δύο αντικριστών φαναριών. Όσο οι πολίτες περιμένουν να ανάψει το πράσινο που θα τους επιτρέψει να διασχίσουν το δρόμο μπορούν να παίζουν Pong με κάποιον από την απέναντι πλευρά του δρόμου. Το παιχνίδι διαρκεί όσο το φανάρι είναι κόκκινο, μόλις ανάψει πράσινο στην οθόνη εμφανίζεται ένα χρονόμετρο που δείχνει το χρόνο που απομένει μέχρι να γίνει πάλι κόκκινο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή και έξυπνη ιδέα που ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων μιας πόλης καθώς ο αντίπαλος συνήθως είναι κάποιος άγνωστος που απλά έτυχε να βρίσκεται απέναντι και μετατρέπει μια κατά τα άλλα βαρετή διαδικασία σε κάτι διασκεδαστικό. Επιπλέον, αν έχεις κάτι να κάνεις τα λίγα λεπτά που περιμένεις μέχρι να ανάψει το φανάρι ίσως μειώνεται το κίνητρο να διασχίσεις το δρόμο παράτυπα, διακινδυνεύοντας και τη σωματική σου ακεραιότητα.

Οι φοιτητές έχουν ανεβάσει κι ένα ενδεικτικό βίντεο στο Vimeo.

Πηγή