Mια ιστορική απόφαση που αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα καλλιτεχνικά δικαιώματα των καλλιτεχνών του δρόμου

Κείμενο: ελc team

Με μια ιστορική απόφαση αναγνωρίζονται για πρώτη φορά τα καλλιτεχνικά δικαιώματα των καλλιτεχνών του δρόμου. Αφορμή για την εξέλιξη της ιστορίας ήταν τα γκράφιτι στο 5Pointz, ένα ιστορικό μέρος της Νέας Υόρκης, ο μεγαλύτερος «καμβάς» καλλιτεχνών του δρόμου, αφού επάνω στους τοίχους του επί δεκαετίες παρουσίαζαν τη δουλειά τους.

Η νομική νίκη τους οδηγεί στην προστασία των έργων των καλλιτεχνών του δρόμου. Το περίφημο εργοστάσιο γκράφιτιτης Νέας Υόρκης γνωστό ως το εργοστάσιο «5Pointz», καλύφθηκε με λευκό χρώμα το 2013 και μετατράπηκε σε διαμερίσματα. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου κατηγορήθηκε ότι κατέστρεψε μια γκάμα γκράφιτι τέχνης που σήμερα θεωρούνται ιστορικά.

Το 5Pointz, πρώην εργοστάσιο μετρητών νερού από τη δεκαετία του ’70 ανήκει στον Wolkoff, ήταν καταφύγιο καλλιτεχνών γκράφιτι από όλο τον κόσμο και έγινε ένα ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο. Ο Wolkoff είχε δώσει στους καλλιτέχνες άδεια να χρησιμοποιήσουν το κτίριο ως βάση για τις πολύχρωμες τοιχογραφίες τους, αλλά πάντα τους ενημέρωνε πως μια μέρα θα το κατεδαφίσει.

Το δικαστήριο αποφάσισε προστατεύοντας τα δικαιώματα των καλλιτεχνών του δρόμου όπως και οποιονδήποτε άλλων, πως ο Wolkoff παραβίασε το νόμο καταστρέφοντας τα γκράφιτι. Η νομική ομάδα που εκπροσωπούσε τους καλλιτέχνες απέδειξε πως η δουλειά των καλλιτεχνών ήταν «αναγνωρισμένου μεγέθους», άρα δικαιούται νομικής προστασίαςάσχετα με το ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου. Στο δικαστήριο αποδείχτηκε η αναγνώριση των καλλιτεχνών στο χώρο τους, συνεπώς και η αξία της δουλειάς τους.

Πηγή