Γυρίστε τον χρόνο πίσω στο μακρινό 1922. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, με όλη τη γοητεία της φήμης του ως ο εμπνευστής της θεωρίας της σχετικότητας, βρίσκεται στο δωμάτιό του Imperial Hotel στο Τόκιο. Ο Γερμανός φυσικός έχει μόλις πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Φυσικής και βρίσκεται σε ταξίδι – περιοδεία στην Ιαπωνία. Ένας αγγελιαφόρος φθάνει στο ξενοδοχείο με σκοπό να μεταφέρει ένα μήνυμα στον διάσημο φυσικό. Ο ίδιος το παραλαμβάνει με χαρά, αλλά δεν τον αφήνει να φύγει με άδεια χέρια. Αντί για κάποιο φιλοδώρημα, ο Αϊνστάιν του δίνει δύο σημειώματα γραμμένα στα γερμανικά, λέγοντας του «Αν είσαι τυχερός, ίσως αυτά τα σημειώματα να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα».

Το παραπάνω σκηνικό θα μπορούσε να είναι μια ακόμα εικασία, μια ακόμα φανταστική ιστορία από τις πολλές που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια από μια μερίδα ανθρώπων που διψούν για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Κι όμως, η συγκεκριμένη που ήρθε στο φως από έναν εν ζωή συγγενή του Ιάπωνα αγγελιαφόρου, φαίνεται να είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού ο οίκος Winners πιστοποίησε την αυθεντικότητα των άγνωστων μέχρι σήμερα σημειωμάτων.

Τι έγραψε όμως ο νομπελίστας φυσικός σ’ αυτά τα δύο σημειώματα; Όχι, δεν ανέλυσε κάποιο φυσικό φαινόμενο, ούτε διατύπωσε κάποια φιλοσοφία για τον πλανήτη. Αντίθετα, μέσα σε λίγες λέξεις συμπύκνωσε μια φιλοσοφία ζωής: «Μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας, που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση», γράφει στο ένα σημείωμα, που είναι γραμμένο σε χαρτί με το λογότυπο του Imperial Hotel.

Στο δεύτερο, ο νομπελίστας φυσικός γράφει μια φράση που αποδίδεται στον Λένιν: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Σύμφωνα με τον Ρόνι Γκρος, υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του Αϊνστάιν στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τα σημειώματα δεν έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Γερμανού φυσικού, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της ευφυΐας.

Τα δύο σημειώματα τέθηκαν σε δημοπρασία στην Ιερουσαλήμ μαζί με άλλα αντικείμενα του διάσημου επιστήμονα, ανάμεσά τους και δύο επιστολές που έγραψε στο τέλος της ζωής του και πωλήθηκαν για 1,56 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή