Τέλος τα αναψυκτικά στα σχολεία

Από την Αθηνά Λεβέντη

Σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα υγείας του αιώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη, της εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, και μορφών καρκίνου.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Αναψυκτικών (UNESDA) δήλωσε ότι θα σταματήσει να τροφοδοτεί τις σχολικές καντίνες με τα προϊόντα της, σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018. «Αυτό θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας δεν θα παρέχει αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα στους νέους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας» δήλωσε ο πρόεδρος της UNESDA.

Φυσικά οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, χειροκρότησαν την απόφαση τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία. Αλλά η πολιτική και οι πολιτικοί της Υγείας ανά την Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκονται στον Μεσαίωνα σε ότι αφορά στην διατροφή και στην υγεία των παιδιών στα σχολεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τρώνε σκουπίδια και κάθονται υπερβολικά. Σε λίγες χώρες έχουν ξεκινήσει μαραθώνιοι εξυγείανσης –για παράδειγμα στην Αγγλία ο Τζείμι Όλιβερ πρωτοστάτησε στη σχετική προσπάθεια της θρεπτικής διατροφής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κέρδισε.

Η UNESDA δήλωσε ότι η απόφασή της να σταματήσει η προβολή διαφημίσεων σε ανήλικους οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων αναψυκτικών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 54% του συνόλου το 2006, σε 38% το 2015.

Πηγή