Η πρώτη εκτυπωμένη γέφυρα του κόσμου

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η πρώτη γέφυρα που τυπώθηκε με 3d printing σε μπετό, βρίσκεται στην Ολλανδία

Στην μικρή πόλη Γκέμερτ της νοτιοανατολικής Ολλανδίας, πάνω από ένα κανάλι, τοποθετήθηκε η πρώτη τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα. «Δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά βγήκε από εκτυπωτή και αυτό την κάνει μοναδική» λέει ο μηχανικός Theo Salet του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν.

Η γέφυρα έχει μήκος 8 μ., πλάτος 3,5 μ., και δημιουργήθηκε από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένου με χάλυβα σκυροδέματος που βγήκαν από τον εκτυπωτή. Για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες ενώ η διάρκεια ζωής της υπολογίζεται στα 30 χρόνια. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τους ποδηλάτες, μπορεί να αντέξει βάρος έως δύο τόνους, δηλαδή ακόμα και μικρά φορτηγά. Η μικρή αυτή γέφυρα ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες κατασκευές αφού όπως δηλώνει ο σχεδιαστής της «στο μέλλον, μετά την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα επιχειρηθεί να εκτυπωθούν ακόμα μεγαλύτερες γέφυρες από μπετόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής είναι η εξοικονόμηση περισσότερου σκυροδέματος σε σχέση με τη συμβατική τεχνική που γεμίζει ένα καλούπι. Ο εκτυπωτής τοποθετεί το τσιμέντο μόνο εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικονομία και λιγότερα απόβλητα».

Πηγή