Select menu item
  • FOOD FOR THOUGHT
    • ΕΥ ΖΗΝ
    • ΙΔΕΕΣ
    • ΔΡΑΣΕΙΣ
    • ΠΑΙΔΕΙΑ
    • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΛΕΥΚΑΔΑ: ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΤΕΧΝΕΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
    • ΘΕΑΤΡΟ & ΧΟΡΟΣ
    • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
    • ΒΙΒΛΙΑ
    • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & DESIGN
    • Σεμινάρια & εκθέσεις
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • NEWS IN ENGLISH
    • LATEST NEWS
    • PEOPLE & IDEAS
    • TOURISM TRAVEL
ΑρχικήΤέχνεςΚινηματογράφοςΣχολή κινηματογράφου στη Σύρο: το επαναστατικό...

Σχολή κινηματογράφου στη Σύρο: το επαναστατικό όραμα του Steven Bernstein

lefkadazin 21 Οκτωβρίου 2017 Κινηματογράφος, Συνεντεύξεις
Σχολή κινηματογράφου στη Σύρο: το επαναστατικό όραμα του Steven Bernstein

Από τη Μυρτώ Τριχείλη

«Ο απώτερος εκπαιδευτικός στόχος της σχολής στη Σύρο είναι να προσφέρω απλόχερα το συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας»

Είναι ο πρωτοστάτης του εγχειρήματος «Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο», ένα πολυαναμενόμενο project που μας έχει απασχολήσει πολύ τον τελευταίο καιρό. Ο Steven Bernstein εκτός από πολυβραβευμένοςκινηματογραφιστής, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στη χώρα μας και έχει χαράξει το δικό του επαναστατικό όραμα με έδρα την πολιτιστική καρδιά των Κυκλάδων.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή επενδυτική πρόταση που έχει γίνει για τη Σύρο, η οποία συμπεριλαμβάνει την ίδρυση σχολής κινηματογράφου και τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων για την παραγωγή ταινιών. Πέρα από μια σύγχρονη εξύμνηση της έβδομης τέχνης στα Ελληνικά νερά, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει μια οικονομική και τουριστική επανάσταση για τη Σύρο, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα.

 Steven Bernstein

Steven Bernstein

«Όταν πρωτοβρέθηκα στη Σύρο συνειδητοποίησα την ακατανίκητη ομορφιά της, σε πολλά επίπεδα. Ένα υβρίδιο γνήσιας φυσιολογίας που συνδυάζει την ιταλική Ακτή Αμάλφι με στοιχεία από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά και κυρίως, δίνει την αίσθηση του “φυσικού στούντιο” για έναν κινηματογραφιστή. Όχι μόνο μπορεί να αποδώσει ιδανικά μια ζεστή καλοκαιρινή τοποθεσία, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να απεικονίσει ένα ψυχρό χειμωνιάτικο σκηνικό στο πλαίσιο των γυρισμάτων. Και αυτό είναι κάτι που μπορώ να αναγνωρίσω σε έναν τόπο, μετά από τα σαράντα χρόνια εμπειρίας μου στον κινηματογράφο.»

Η διαρκής έρευνα και η επιμονή είναι τα στοιχεία που έκαναν τον Steven Bernstein μαζί με μια δυναμική ομάδα ανθρώπων που αγκάλιασαν από την αρχή την ιδέα του, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Λεονταρίτης και ο επιχειρηματίας Pierre Economacos, να καταφέρουν μαζί με την άμεση στήριξη της Περιφέρειας, τη σταδιακή υλοποίηση του εγχειρήματος. Και αυτό συμπεριλαμβάνει το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή, την καλλιέργεια εύφορου εδάφους για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα και την αρχιτεκτονική έρευνα για τις εγκαταστάσεις της σχολής και του στούντιο.

«Δεν είναι ο στόχος μας να κάνουμε την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην παραγωγή ταινιών, αυτό που επιζητούμε είναι να την καταστήσουμε τουλάχιστον ανταγωνίσιμη με άλλες Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από άποψη φυσικής ομορφιάς και κλίματος».

 Σύρος

Μέσα στα άμεσα σχέδιά του είναι η ανεύρεση τοποθεσίας για τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής και του στούντιο, την ανέγερση αμφιθεάτρου για ζωντανές παραστάσεις θεάτρου και χορού τα Σαββατοκύριακα, αλλά και μουσειακού χώρου, που θα φιλοξενούνται έργα του τοπικού πολιτισμού.

«Οραματίζομαι έναν πολυχώρο που θα τηρεί τις Καλιφορνέζικες ανησυχίες μου: θα είναι πράσινος, αυτοσυντηρούμενος, με χρήση ηλιακής ενέργειας και τηρώντας τα μέτρα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος για το περιβάλλον. Δεν σκέφτομαι κάποιο βιομηχανικό και απόμακρο κτίριο, αλλά έναν ζεστό και φιλικό χώρο που θα είναι επισκέψιμος και θα μπορεί κανείς να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό και -γιατί όχι;- να μπορεί να παρακολουθήσει τα γυρίσματακαι τις δραστηριότητες».

Μετρώντας περισσότερα από τριάντα χρόνια διδασκαλίας σε ακαδημίες παγκοσμίως και μετά το σχεδιασμό σχολής στο Λονδίνο, ο Steven Bernstein μας εξηγεί ότι η ουσιαστική κινηματογραφική εκπαίδευση είναι κάτι που εκλείπει στις μέρες μας. Οι έμπειροι σκηνοθέτες και οι επαγγελματίες του κινηματογράφου απομακρύνονται από τα ιδρύματα μετά την επιτυχία τους, ενώ παράλληλα οι ακαδημαϊκοί του σινεμά διατηρούν μεγάλη απόσταση από την πρακτική γνώση του αντικειμένου. Και εδώ μας μιλά για πρώτη φορά για το κλειδί της φιλοσοφίας του, που είναι ένα: Η ισορροπία.

Σύρος

«Ο απώτερος εκπαιδευτικός στόχος της σχολής στη Σύρο είναι να προσφέρωαπλόχερα το συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας. Έτσι, ο φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να διδαχθεί από έναν καθηγητή που έχει περάσει και ο ίδιος από τη θεωρία στην πράξη, ενώ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα μπορέσει να μεταβεί από τις διαλέξεις της αίθουσας σε ένα πραγματικό στούντιο και να καθίσει δίπλα σε επαγγελματίες της παραγωγής. Με διδακτικό προσωπικό όπως ο Clarles Lee, καλλιτεχνικός διευθυντής του Titanic, o πρωτοπόρος του animation Martin Meunier, o διάσημος κινηματογραφιστής και καλός μου φίλος Gabriel Beristain και πολλοί ακόμα Έλληνες και διεθνείς επαγγελματίες, θα προσφέρουμε στο φοιτητή διαφορετικές οπτικές γωνίες πάνω σε θεμελιώδη θέματα, έτσι ώστε να μπορέσει να καταλάβει πραγματικά και ο ίδιος τι λειτουργεί και τι όχι».

Διανύοντας μια χολιγουντιανή καριέρα με πολλές απαιτήσεις ως σκηνοθέτης και παραγωγός, η κινητήρια δύναμη πίσω από το όραμα του Steven Bernstein είναι πάνω από όλα, η αγάπη του για την ίδια τη διδασκαλία. Με αφορμή το εξαήμεροσεμινάριο που διοργανώνει στα τέλη Οκτωβρίου στο νησί της Σύρου και το οποίο θα αποτελέσει τον πιλότο του οδηγού σπουδών της σχολής, ο ίδιος αναφέρει πως «η διδασκαλία είναι ζωντανό θέατρο.

«Αυτό που λείπει στην Αμερική σήμερα είναι το παράθυρο στον πειραματισμό»

Μία μορφή τέχνης κατά την οποία μου προσφέρεται αυτό που λέμε άμεση ανταμοιβή. Ενώ διδάσκω λέω ιστορίες, ψυχαγωγώ, παράγω εικόνες, ρωτάω, απαντάω, ξαναρωτάω… μέχρι να πάρω τελικά αυτό που θέλω. Το να καθοδηγώ τους μαθητές μου να κατανοήσουν δύσκολες αρχές και θεωρίες είναι μια στιγμιαία ανταλλαγή που με γεμίζει ενθουσιασμό! Άλλωστε το νόημα αυτού του σεμιναρίου –αλλά και ο λόγος που προσφέρεται δωρεάν– είναι να γίνω καλύτερος μέσα από τα σχόλια μαθητών για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Θα σταματάω τους μαθητές στους διαδρόμους ή μετά τη λήξη του μαθήματος και θα τους ρωτάω: πείτε μου πού απέτυχα, πού υστερώ, πείτε μου τι δεν καταλάβατε και εγώ θα κρατάω σημειώσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας».

Πέρα από τα σεμινάρια λίγων εβδομάδων, ανοιχτά σε μια μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων του χώρου, η σχολή κινηματογράφου απευθύνεται σε δύο τύπους φοιτητών. Σε επαγγελματίες που στοχεύουν στην πρακτική και την εξειδίκευση με διάρκεια ενός χρόνου και σε νέους που προσεγγίζουν για πρώτη φορά τον κινηματογράφο με διάρκεια δύο χρόνων. Παρόλο που ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, προτεραιότητα θα δοθεί στους Έλληνες υπηκόους για τους οποίους η φοίτηση θα είναι δωρεάν, ενώ οι διεθνείς φοιτητές θα έχουν μεγαλύτερη αναλογία διδάκτρων.

«Σχετικά με το στούντιο παραγωγής, με ρωτούν συχνά αν οι ταινίες που θα γυρίζουμε θα είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Όσο τετριμμένο λοιπόν κι αν ακούγεται, θα πω και στα δύο. Είναι βασικό ζητούμενο για μένα να γίνουν ταινίες που θα πλησιάζουν και θα εμπνέουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη γλώσσα, αλλά παράλληλα να γίνουν ταινίες όπως το πολυβραβευμένο “Amerika Square” του Γ. Σακαρίδη ή το “The Lobster” του Γ. Λάνθιμου που μπορούν να προσεγγίζουν πολύ πιο άμεσα τη διεθνή σκηνή. Και για άλλη μια φορά ανατρέχω στον όρο ισορροπία».

«Η κινηματογράφηση δεν έχει να κάνει πάντα με το τι είναι όμορφο, αλλά με το τι λειτουργεί καλύτερα»

Με ένα καλλιτεχνικό ένστικτο που διαρκώς διψά για περισσότερα, ο Steven Bernstein, παρά την ενασχόληση του με τη διδασκαλία, δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει ταινίες. Η ισορροπία που επικαλείται είναι το σημείο αναφοράς μεταξύ των εμπορικών ταινιών του Χόλιγουντ και τη διατήρηση της ακεραιότητάς του ως δημιουργού. «Γυρίζω ταινίες για να παραμένω πιστός στην πηγαία ανάγκη μου, ως καλλιτέχνης, να εκφράζομαι. Από εκεί και πέρα, προσπαθώ να αντισταθμίζω την επιθυμία μου να κάνω ταινίες για πράγματα που θεωρώ σημαντικά και την παραγωγή ταινιών που φέρνουν κέρδος. Για παράδειγμα, η καινούρια μου ταινία “Dominion” με τον John Malkovich είναι πολύ μακριά από μια «ορθόδοξη» αφήγηση και λειτουργεί με έναν πολύ ριζοσπαστικό τρόπο που ξεφεύγει από τις γραμμές ενός τυπικού σεναρίου ή μιας χολιγουντιανής δομής. Αυτό που λείπει στην Αμερική σήμερα είναι το παράθυρο στον πειραματισμό».

Το στοιχείο που κάνει μια δουλειά να ξεχωρίζει και έναν κινηματογραφιστή να βραβεύεται, έχει έναν απόλυτο χαρακτήρα και μια διαχρονικότητα που συγκινεί. Σύμφωνα με τον Steven Bernstein, «η σταδιακή απόκλιση των χιλιάδων φωνών που ακούμε καθημερινά και η αγνή πρόθεση να πούμε όλη την αλήθεια είναι ο γνώμονας της επιτυχίας. Όταν πρωτοξεκίνησα ως κινηματογραφιστής και δούλευα με το φωτισμό, προσπαθούσα να αποσπάσω επιφωνήματα εντυπωσιασμού από το κοινό, να τους προσφέρω ένα θέαμα που είναι όμορφο. Αργότερα κατάλαβα πως η κινηματογράφηση δεν έχει να κάνει πάντα με το τι είναι όμορφο, αλλά με το τι λειτουργεί καλύτερα. Και αυτό σε κάνει να βγάζειςαπό τη μέση τον εαυτό σου και να γίνεσαι πραγματικός υπηρέτης της τέχνης, αλλά και της αλήθειας που θέλεις να πεις».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κινηματογραφικό σεμινάριο με τον Steven Bernstein, που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 27 Οκτωβρίου στη Σύρο.

Πηγή

Share:

Σχετικά άρθρα

Κινηματογράφος
00
«Η πιο σκοτεινή ώρα» από την Κινηματογραφική Λέσχη Ορφέα

«Η πιο σκοτεινή ώρα» από την Κινηματογραφική Λέσχη Ορφέα

lefkadazin 20 November 2018
Κινηματογράφος
00
«Οι πειρατές της Σομαλίας» στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

«Οι πειρατές της Σομαλίας» στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

lefkadazin 20 November 2018
Γύρω περιοχές
00
«Το κρύο της Τραπεζούντας» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

«Το κρύο της Τραπεζούντας» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

lefkadazin 12 February 2018
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν 0 ημέρα
Ημέρα Καριέρας στη Λευκάδα στο πλαίσιο του διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος «Join the club, Go for your future!»
Πριν 0 ημέρα
Σκύλοι βοηθοί στην υπηρεσία ατόμων με άνοια
Πριν 0 ημέρα
Οι πρώτες σπουδαίες φωτογραφίες της Άνι Λίμποβιτς
Πριν 0 ημέρα
Γιατι η μουσική μας κάνει χαρούμενους
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Summer dream: Όλη η μαγεία της Λευκάδας σε ένα βίντεο
Summer dream: Όλη η μαγεία της Λευκάδας σε ένα βίντεο
24 August 2016
Ανταλλαγή πολιτιστικών και μουσικών παραδόσεων Δήμου Ελληνικού Αργυπούπολης και Δήμου Λευκάδας
Ανταλλαγή πολιτιστικών και μουσικών παραδόσεων Δήμου Ελληνικού Αργυπούπολης και Δήμου Λευκάδας
25 September 2017
Μοναχός  Νικηφόρος (η ζωή του φανερωμένη)
Μοναχός Νικηφόρος (η ζωή του φανερωμένη)
4 March 2017
Gradually restoration of the access to the beaches Yialos and Egremni
Gradually restoration of the access to the beaches Yialos and Egremni
10 January 2017
Λιμνοθάλασσα Λευκάδας – Ξαναγράφοντας το τοπίο
Λιμνοθάλασσα Λευκάδας - Ξαναγράφοντας το τοπίο
9 May 2018
Μοναχός  Νικηφόρος (η ζωή του φανερωμένη)
Μοναχός Νικηφόρος (η ζωή του φανερωμένη)
4 March 2017
Συνεδριάζει την Τετάρτη 30 Μαΐου το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας
Συνεδριάζει την Τετάρτη 30 Μαΐου το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας
26 May 2018
Εργαστήριο origami αφιερωμένο στον Λευκάδιο Χερν στο ΚΠΙΣΝ
Εργαστήριο origami αφιερωμένο στον Λευκάδιο Χερν στο ΚΠΙΣΝ
16 May 2018
Δύο μύθους θα σας πω
Δύο μύθους θα σας πω
4 December 2017
9 τρικ για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε
9 τρικ για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε
17 December 2016
Σαλαμίνα-Λευκάδα: Τα δύο μεγάλα έργα που θα ενώσουν την Ελλάδα
Σαλαμίνα-Λευκάδα: Τα δύο μεγάλα έργα που θα ενώσουν την Ελλάδα
6 November 2018
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
7 December 2017
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Οι μέλισσες ξέρουν να κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση ισχυρίζονται επιστήμονες

Πριν 9 ημέρες

Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα: Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος που το 1840 μεταμφιέστηκε σε άντρα για να σπουδάσει

Πριν 10 ημέρες

Η Ελλάδα του Nick DeWolf που δύσκολα αναγνωρίζουμε σήμερα (1959)

Πριν 10 ημέρες

Η 25χρονη Μαρίλια Λέζου μόλις βραβεύτηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων

Πριν 10 ημέρες

Mια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του Μισέλ Φουκώ: Αν ο Άνθρωπος είναι νεκρός, όλα είναι δυνατά!

Πριν 10 ημέρες

«Ένα μικρό βήμα» Η υπέροχη ταινία μικρού μήκους που έχει προταθεί για Όσκαρ

Πριν 10 ημέρες

Πρόσφυγας κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας στη χώρα που τον έδιωξε

Πριν 11 ημέρες

Οι New York Times αναζητούν τη σαγηνευτικότερη μουσική του κόσμου στην Ήπειρο

Πριν 11 ημέρες
TAGS
art books DIY environment fagottobooks films hiking interview kids Lefkada maps music photography science street art travel video Αθήνα Δήμος Λευκάδας Ελλάδα Ιόνια Οδός Ιόνια νησιά Ιόνιο Λευκάδα ΠΙΝ Πολιτισμός Χριστούγεννα ανακύκλωση βιβλιοθήκη βιβλιοπαρουσίαση βραβείο επιχειρείν εργασία θάλασσα μουσείο οι φίλοι μας τα ζώα παιδί πεζοπορία πλαστική σακούλα ποδήλατο συ υγεία χάρτες
NEWSLETTER
Go
LET’S BE FRIENDS
ΛΕΥΚΑΔΑΖΗΝ

Ενημερωτικό μαγκαζίνο της ιστοσελίδας lefkadaslowguide.gr, που φιλοδοξεί να συνδράμει σε αυτό που σημειολογικά προκύπτει από το λογότυπό του, δηλαδή στο ΕΥΖΗΝ στη Λευκάδα, τον τόπο που διαλέξαμε για να ζούμε.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΘΡΩΝ
Οκτώβριος 2017
ΔΤΤΠΠΣΚ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φαρμακεία - Χρήσιμα τηλέφωνα

Επικοινωνία: news@lefkadazin.gr
Το δικό σας lefkadazin: info@lefkadazin.gr

Διεύθυνση: Ζακύνθου 7, 31100 Λευκάδα
Τηλέφωνο: 2645021095

Lefkadazin © 2016 All Rights Reserved

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο website μας.
Πατώντας 'Εντάξει!' ή χρησιμοποιώντας το site, συναινείτε για την χρήση cookies εκτός και αν τα έχετε απενεργοποιήσει. Θέλω να μάθω περισσότερα Εντάξει!
Privacy & Cookies Policy