Μπήκαμε μέσα στο νέο Μουσείο Σικελιανού, που ανοίγει στη Λευκάδα, στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής

Από τον Άρη Δημοκίδη

Λίγο πριν τα εγκαίνια της Παρασκευής, μια μικρή πρόγευση

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στη Λευκάδα το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, στο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής.

Η μουσειολογική ομάδα δημιούργησε έναν βιωματικό χώρο όπου συνυφαίνονται η ποίηση του αχωρήτου με την πράξη των μεγάλων οραμάτων του Σικελιανού.

Το LIFO.gr παρουσιάζει σήμερα, σε συνεργασία με την μουσειολογική ομάδα, μια μικρή πρόγευση.

Η πρώτη ματιά: Μέσα στο Μουσείο

Την οικία Άγγελου Σικελιανού, αγόρασε η Εθνική Τράπεζα, χρηματοδότησε τις μελέτες αποκατάστασης, καθώς και τις μουσειολογικές μελέτες για την μετατροπή της σε Μουσείο Άγγελου Σικελιανού. Ανέλαβε και επέβλεψε την υλοποίηση των μελετών και το παραδίδει στο Δήμο Λευκάδας, ως ένα πρότυπο μουσείο διεθνών προδιαγραφών.

Είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα το οποίο δεν αποτελεί απλά ένα μουσείο ενθυμημάτων. Η διεθνούς εμβέλειας λογοτεχνική προσωπικότητα του Λευκαδίτη ποιητή, ο οποίος υπήρξε εννέα φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, παρουσιάζεται και αναλύεται σε βηματισμό με την ζωή του. Η μουσειολογική προσέγγιση ακολουθεί τρόπους επιστημονικά ευσύνοπτους και συνάμα ανθρώπινους και οικείους.

Τεκμήρια του έργου του και της ζωής του δώρισαν μεγάλοι συλλέκτες, ενώ μεγάλα μουσεία και φορείς της χώρας εμπιστεύτηκαν εκθέματα σε μακροχρόνιο δανεισμό. Μεταξύ αυτών το Μουσείο Μπενάκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, το Μουσείο ‘Atelier’ Σπύρου Βασιλείου, το Μουσείο Γλυπτικής ‘Ν. Περαντινός’, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη Λευκάδας, ο εκδοτικός οίκος ‘Ικαρος κ.ά.

Η αγορά του κτιρίου, οι ειδικές μελέτες αποκατάστασης, καθώς και οι νοηματικές και αρχιτεκτονικές μουσειολογικές μελέτες, η υλοποίηση της αποκατάστασης και της μετατροπής του σε μουσείο διήρκεσαν με διακοπές από το 2009 ως το 2017. Παράλληλα η Τράπεζα αναμόρφωσε και το κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός σε γειτνίαση με το ομώνυμο Μουσείο, όπου είχε τραγουδήσει και η μεγάλη Μαρία Κάλας.

Τις νοηματικές και αρχιτεκτονικές-εκθεσιακές μελέτες και επιβλέψεις έκαναν οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Ματούλα Σκαλτσά και Πάνος Τζώνος με τους συνεργάτες τους, την επιστημονική εποπτεία της έρευνας είχε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου, ενώ τη μελέτη αποκατάστασης έκανε ο ομ. καθηγητής του Ε.Μ.Π. Παναγιώτης Τουλιάτος με τους συνεργάτες του. Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος είχε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δια της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας και του Ομίλου, της Γενικής Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου και του Τομέα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο Σικελιανός υποδέχεται τον επισκέπτη με την βροντώδη φωνή στο πλατύσκαλο του 1ου ορόφου

Τα πέντε ‘πρόσωπα’ του ποιητή: Ο Λυρικός ποιητής, Ο Ηγέτης, Ο Εθνικός ποιητής, Ο Μύστης, Ο Ποιητής πράττων

Το μελανοδοχείο και η πέννα του ποιητή ανάμεσα στη μεγαλογράμματη γραφή του

Η λογοτεχνική διαδρομή του Σικελιανού και οι κύριοι σταθμοί του έργου του

Η συνάντηση της σκέψης της Εύας και του Άγγελου για τη συγκρότηση της Δελφικής Ιδέας

Οι Δελφικές Εορτές, κουστούμια που ύφανε η Εύα για το χορό των Ωκεανίδων (κουστούμι που φόρεσε η Αλίκη Διπλαράκου, η Μις Ελλάς που απέσπασε και τίτλο της Μις Ευρώπη), θώρακες από μπρούτζο και σιδερένια σπαθιά για τους οπλίτες του πυρρίχιου χορού, μάσκες για τους ηθοποιούς.

Δείτε εδώ και τη σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Λευκάδας