Μπατάιγ: Ελεύθερη ζωή

«Η ζωή παραμένει ολοκληρωμένη με το να μην είναι υποταγμένη»

«Ορισμός του ολοκληρωμένου ανθρώπου: ο άνθρωπος που η ζωή του είναι μια γιορτή «δίχως κίνητρο» και γιορτή με όλες τις έννοιες της λέξης –γέλιο, χορός, όργιο που δεν υποτάσσονται ποτέ, μια θυσία που χλευάζει σκοπούς και υλικούς και ηθικούς»

«Μια πρώτη κίνηση προς τον ολοκληρωμένο άνθρωπο είναι το ισοδύναμο της τρέλας»

«Η ζωή παραμένει ολοκληρωμένη με το να μην είναι υποταγμένη σε κάποιον ορισμένο σκοπό που την ξεπερνά»

«Καθένας από εμάς μαθαίνει πικρά πως το να παλεύει για την ελευθερία του σημαίνει καταρχήν να την αλλοτριώνει»

«Αν εγκαταλείψω τις προοπτικές της δράσης, μου φανερώνεται η τέλεια γύμνια. Βρίσκομαι μες στον κόσμο χωρίς καταφύγιο, χωρίς έρεισμα, κατακρημνίζομαι»

«Η ύπαρξη δεν μπορεί να είναι συγχρόνως αυτόνομη και βιώσιμη»

«Η κορυφή, κατ’ ουσίαν, είναι ο τόπος όπου η ζωή είναι οριακά αδύνατη»

«Η κορυφή δεν είναι “αυτό που πρέπει να κατακτήσουμε”. Ο ξεπεσμός “αυτό που πρέπει να εξαλείψουμε”. Όπως και η κορυφή δεν είναι εντέλει παρά το απρόσιτο, ο ξεπεσμός είναι εξαρχής το αναπόφευκτο»

«Ο ακόλαστος δεν έχει καμιά τύχη να αποκτήσει πρόσβαση στην κορυφή, παρά μόνο αν δεν έχει τέτοια πρόθεση»

«Ζω στο έλεος γέλιων που με τέρπουν, σεξουαλικών διεγέρσεων που με κάνουν να αγωνιώ»

«Το ον σε πειρασμό βρίσκεται, τολμώ να πω, συντετριμμένο από τη διχαλωτή τανάλια του μηδενός. Αν δεν επικοινωνήσει, εκμηδενίζεται μέσα σ’ αυτό το κενό που είναι η ζωή απομονωμένη. Αν θελήσει να επικοινωνήσει, κινδυνεύει εξίσου να χάσει τον εαυτό του»

«Μπροστά σε αυτούς που διαθέτουν ένα κίνητρο, ένα λόγο, δεν μετανιώνω για τίποτε, δεν ζηλεύω κανέναν. Τους πιέζω, αντίθετα, να μοιραστούν την τύχη μου. Νιώθω ευτυχισμένο το μίσος μου για τα κίνητρα και ευτυχισμένη την εύθραυστη φύση μου. Η ακραία δυσκολία της κατάστασής μου είναι η τύχη μου. Μεθώ μ’ αυτήν»

«Το γέλιο ευλογεί κι ο Θεός καταριέται. Ο άνθρωπος δεν είναι, όπως ο Θεός, καταδικασμένος να καταδικάζει. Το γέλιο είναι, αν το θέλει, θαύμα, μπορεί να είναι ελαφρύ, μπορεί να του είναι ευλογία. Αν γελώ με τον εαυτό μου»

«Πρέπει να συντρίψουμε την υπερβατικότητα γελώντας»  

Ο Ζορζ Μπατάιγ George Albert Maurice Victor Bataille (10 Σεπτεμβρίου 1897 – 9 Ιουλίου 1962) ήταν γάλλος φιλόσοφος και λογοτέχνης  που ασχολήθηκε με επίσης με την ανθρωπολογία, την οικονομία, την κοινωνιολογία και την ιστορία της τέχνης. Η γραφή του, η οποία περιελάμβανε δοκίμια, μυθιστορήματα και ποίηση, διερεύνησε θέματα όπως ο ερωτισμός, ο μυστικισμός, ο σουρεαλισμός. Το έργο του επηρέασε τις επόμενες σχολές φιλοσοφίας και κοινωνικής θεωρίας.

Πηγή