Ένα παλάτι από βότσαλα

Το 1879 ο ταχυδρόμος Ferdinand Cheval έκανε την καθιερωμένη καθημερινή διαδρομή του στην περίχωρα της πόλης Hauterives στη νότια Γαλλία όταν σκόνταψε πάνω σε μια ασυνήθιστη πέτρα. Ήταν λευκή και θύμιζε βότσαλο παρόλο που εκεί κοντά δεν υπήρχε θάλασσα ή λίμνη. Η έκπληξη του ήταν τόσο μεγάλη που εμπνευσμένος από αυτό το παράδοξο σχήμα αποφάσισε να την αξιοποιήσει για να χτίσει κάτι. Την επόμενη επισκέφτηκε πάλι το μέρος όπου είχε σκοντάψει και ανακάλυψε χιλιάδες παρόμοιες πέτρες. Έτσι για τα επόμενα 33 χρόνια έφερνε μαζί του ένα μικρό καρότσι για να κουβαλά τις πέτρες τις οποίες χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει κάτι μοναδικό.

Ο λόγος για το Palais Ideal, ένα μνημείο μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που φαντάζει τόσο απόκοσμο λες και αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας. Είναι πραγματικά απίστευτο πως ένας άνθρωπος που δεν είχε την παραμικρή μόρφωση σχετικά με αρχιτεκτονική κατάφερε να χτίσει κάτι τόσο μοναδικό. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου συνδυάζει στυλ διαφορετικών εποχών και τεχνοτροπιών με σπήλαια, αγάλματα από μυθικά πλάσματα και σημεία όπου θυμίζει καθεδρικό ναό. Πηγή έμπνευσης για την εξωτερική διακόσμηση αποτέλεσαν οι καρτ ποστάλ που παρέδιδε με το ταχυδρομείο.

palais ideal

Το έργο ολοκληρώθηκε 1912 όταν ο Cheval ήταν πλέον 78 ετών. Η αρχική του επιθυμία ήταν όταν πεθάνει να ταφεί εντός του κτίσματος αλλά καθώς κάτι τέτοιο απαγορευόταν από τον νόμο έφτιαξε ένα μικρό μαυσωλείο εκεί κοντά χρησιμοποιώντας πάλι το ίδιο υλικό. Το 1984 η εγγονή του Cheval δώρισε το κτίσμα στο δήμο ο οποίος ανέλαβε την αποκατάσταση του. Το μνημείο αποτελεί τουριστική ατραξιόν και δέχεται πάνω από 150.000 επισκέπτες το χρόνο. Οι συνολικές διαστάσεις του κτίσματος είναι 24 μέτρα μήκος και 10 ύψος.

Πηγή