Ποιοι είναι οι Κιμωλίστες;

Από τον Δημήτρη Κυριαζή

Η εθελοντική ομάδα της Κιμώλου που με τις δράσεις της έχει αλλάξει την εικόνα του νησιού.

— Πείτε μου, καταρχάς, πώς ξεκίνησαν οι Κιμωλίστες και από πόσους ανθρώπους αποτελούνται;

Ξεκίνησαν από την αγάπη μας για την Κίμωλο, από την πηγαία μας επιθυμία να αναδείξουμε με εθελοντική εργασία τις παραλίες του νησιού μας και των κοινόχρηστων χώρων, καθαρίζοντάς τους. Αρχικά αποτελούνταν από ελάχιστα άτομα, όμως τώρα είναι αρκετοί. Οι δράσεις που έχουμε αναλάβει, εκτός από αυτές που ανέφερα, είναι: 1) καθάρισμα και άνοιγμα μονοπατιών που βρίσκονται σε δύσβατα μέρη και παραλίες που ήταν προσβάσιμες ως τώρα μόνο με σκάφος, 2) αναβίωση παλαιών εθίμων, 3) συμμετοχή στο καρναβάλι του νησιού, 4) παραδοσιακά κάλαντα όλων των εορτών, 5) εκδρομές και πεζοπορίες, 6) υπαίθριος κινηματογράφος, 7) ανοιχτή και κινητή δανειστική βιβλιοθήκη, 8) συμμετοχή σε πανηγύρια, καθώς και θαλάσσια σπορ με κανό και διάφορα δρώμενα που πραγματοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

— Όσο το νησί γίνεται γνωστό και το επισκέπτεται περισσότερος κόσμος, βλέπετε να αλλάζουν οι προτεραιότητες ως προς τις δράσεις που υλοποιείτε;

Οι προτεραιότητες στις δράσεις που πραγματοποιούμε όσο η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μεγαλώνει αλλάζουν, όπως και η ικανοποίηση που νιώθουμε και η επιθυμία μας να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα στον τόπο μας. Σίγουρα υπάρχουν σκέψεις πολλές και ιδέες αρκετές που απλώς περιμένουν τη σειρά τους για να υλοποιηθούν. Πάντα κάτι καινούργιο έρχεται να προστεθεί μέχρι να ωριμάσει και να γίνει πράξη.

Πάντα πρέπει να προσπαθούμε, αφού πάντα υπάρχει το καλύτερο.

— Ακούμε ότι ο χειμώνας στα νησιά είναι δύσκολος. Ποιες είναι οι δυσκολίες ειδικά στην Κίμωλο; Πόσα άτομα μένουν τον χειμώνα στο νησί και πώς περνάτε την ώρα σας τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα;

Οι δυσκολίες της Κιμώλου κατά την περίοδο του χειμώνα εστιάζονται περισσότερο στα μειωμένα δρομολόγια των καραβιών λόγω καιρικών συνθηκών, στην ανασφάλεια των κατοίκων όσον αφορά σοβαρά θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν, στη χαμηλή κίνηση της αγοράς και γενικότερα στα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν και χρειάζονται λύση. Η τοπική αυτοδιοίκηση δουλεύει επίμονα και μεθοδικά με όσα μέσα διαθέτει για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί άμεσα οτιδήποτε προκύψει. Βέβαια, θα ήταν κρίμα αν σε αυτό το σημείο δεν τονίζαμε πως υπάρχει και η θετική εικόνα ενός νησιού που τον χειμώνα ζει σε ήρεμους και χαλαρούς ρυθμούς, όπου έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις τη φύση, τις βόλτες στην εξοχή και τις παραλίες, τις πεζοπορίες και τις εκδρομές ακόμα και στην Πολύαιγο. Παρατηρείται, τέλος, και έντονο θρησκευτικό στοιχείο που εκφράζεται μέσω του εκκλησιασμού αλλά και της διοργάνωσης θρησκευτικών εορτών και πανηγυριών. Εξάλλου, η πίστη γίνεται πιο αναγκαία σε τέτοιους μικρούς τόπους, είναι η δύναμη των κατοίκων και η ασπίδα τους για να αντιμετωπίζουν τη ζωή.

— Πώς θεωρείτε ότι συνδυάζεται καλύτερα η τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου με την ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας; Έχει επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο στην Κίμωλο;

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι η σωστή διαχείριση της ανάπτυξης και της παράδοσης. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ταυτότητας της τοπικής κοινότητας και η ενδυνάμωσή της με συνεχή ενημέρωση, συζήτηση και συμμετοχή στις δράσεις που πραγματοποιούνται για την ανάπτυξη και την προβολή της Κιμώλου ως αυθεντικού, κυκλαδίτικου ταξιδιωτικού προορισμού. Θεωρούμε πως κάτι αντίστοιχο έχει επιτευχθεί, όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά και συνεχή προσπάθεια. Πάντα πρέπει να προσπαθούμε, αφού πάντα υπάρχει το καλύτερο. Ο δήμος, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι συνεργάζονται και στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι προτεραιότητες στις δράσεις που πραγματοποιούμε όσο η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μεγαλώνει αλλάζουν, όπως και η ικανοποίηση που νιώθουμε και η επιθυμία μας να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα στον τόπο μας.

Οι προτεραιότητες στις δράσεις που πραγματοποιούμε όσο η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μεγαλώνει αλλάζουν, όπως και η ικανοποίηση που νιώθουμε και η επιθυμία μας να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα στον τόπο μας.

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι η σωστή διαχείριση της ανάπτυξης και της παράδοσης.

Υπαίθριος κινηματογράφος

Πηγή