Άραχθος: Ο ζωοδότης των Τζουμέρκων

Κείμενο- φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης

Το όνομά του Αραχθου προέρχεται από το ρήμα αράττω, δηλαδή χτυπάω με δύναμη, συντρίβω. Όμως αυτό δεν τρομάζει τους λάτρεις της περιπέτειας. Το εντυπωσιακό φαράγγι, οι ευκαιρίες που δίνει για βουτιές στα δροσερά νερά του, οι πηγές που μπορούν να τους ξεδιψάσουν ενώ είναι μέσα στην βάρκα, αλλά και οι καταρράκτες που θα τους λούσουν κατά την διάρκεια της διαδρομής, τους έχουν κάνει να αγαπήσουν για πάντα αυτό τον τόπο.

Ο ποταμός – θεός

Ο λαϊκός μύθος λέει ότι ο Άραχθος, ο ποταμός – θεός, γεννήθηκε στην Πίνδο. Όμως τα αδέλφια του ο Αχελώος, ο Αλιάκμονας και ο Αώος, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Αχελώος και ο Πηνειός ένα βράδυ τον άφησαν μόνο του στα βουνά. Συνειδητοποιώντας, όταν ξύπνησε το πρωί  ότι τον έχουν εγκαταλείψει, ξεκίνησε τρέχοντας προς την θάλασσα να τους προλάβει. Γκρινιάζοντας για την τύχη του διασχίζοντας τα Τζουμέρκα, παρέσερνε θυμωμένος ότι συναντούσε στο διάβα του, με το βουητό του να αντιλαλεί στις απόκρημνες πλαγιές από όπου κατρακυλούσε.

Το Γεφύρι της Πολιτσάς

Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το γεφύρι της Πολιτσάς και τερματίζει εκεί που βρισκόταν η Γέφυρα της Πλάκας, (περιμένουμε με ανυπομονησία την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού). Το πότε χτίστηκε η γέφυρα της Πολιτσάς παραμένει άγνωστο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το 1874 επισκευάστηκε με χρήματα του Ιωάννη Λούλη. Είναι θεμελιωμένη πάνω σε βράχο, το άνοιγμα της φτάνει στα 23,5μ. και το ύψος της στα 13,7μ. ενώ από τα τέσσερα άνισα τόξα που διαθέτει το μεγαλύτερο έχει διαστάσεις 7,7μ. x 4,8μ.

 Καλαρρύτικος

Ο Άραχθος πηγάζει από τα δυτικά του Λάκμου (Περιστέρι) στη θέση Οξιά του Δεσπότη σε υψόμετρο 1700. Κυριότερος παραπόταμος του είναι ο Καλαρρύτικος με τον οποίο όταν «συναντώνται»  μπαίνουν ορμητικά μέσα σε ένα φαράγγι βάθους 700 έως 800μ. και πλάτους σχεδόν 20μ.  Κοντά στο χωριό Κωστήτσι,  κάτω από  «αυλή» του Προφήτη  Ηλία ο Καλαρρύτικος ενώνει τα νερά του με τον Άραχθο σε ένα εντυπωσιακό σημείο.

Rafting

Το μήκος της διαδρομής του rafting είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και ο βαθμός δυσκολίας είναι 2-3, δηλαδή εύκολης έως μέτριας δυσκολίας. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να είναι άνετα και με ασφάλεια σε μία από τις βάρκες.

Κολύμπι

Σε κάποια σημεία τα ήρεμα, βαθιά νερά του ποταμού επιτρέπουν μακροβούτια και κολύμπι. Διασκέδαση εγγυημένη!

 

Κλίφκης

Περίπου 2 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση, θα αφήσετε την βάρκα και θα περπατήσετε για λίγο προς τον καταρράκτη της Κλίφκης. Μέσα από ένα εντυπωσιακό, στενό πέρασμα με κάθετους γυμνούς βράχους, ξεχύνει από ψηλά τα νερά του δημιουργώντας μικρή λίμνη και φυσικά ευκαιρία για κολύμπι!

Πηγή