Σύβοτα: Eξωτικός κοσμοπολιτισμός

Από την Όλγα Χαράμη

1. Σύγχρονοι θαλασσοπόροι

Για να απολαύσετε όλη την ομορφιά τους, αξίζει να νοικιάσετε μια βάρκα και να πλεύσετε ανάμεσα στα φιορδ και στις νησίδες. Ανακαλύψτε την ιδιωτική σας παραλία και περάστε οπωσδήποτε από την Πισίνα με τα καταγάλανα νερά, στο νησί του Αγίου Νικολάου.

2. Περπάτημα στο… νερό

Η Μπέλα Βράκα είναι η διασημότερη παραλία της περιοχής και βρίσκεται στο νησάκι Μουρτεμένο. Εκτός από την ομορφιά της και τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο νερό (θα βρείτε προς ενοικίαση SUP, κανό κ.λπ.), θα εντυπωσιαστείτε από τον τρόπο που θα φτάσετε εκεί, αφού θα περπατήσετε από τα Σύβοτα πάνω σε μια λωρίδα άμμου, με τους αστραγάλους σας στο νερό.


Αεροφωτογραφία της παραλίας Μπέλα Βράκα, που ενώνεται με το νησάκι Μουρτεμένο. (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

3. Επίσκεψη στον Κάτω Κόσμο

Σε απόσταση 50 χλμ. από τα Σύβοτα, στο χωριό Μεσοπόταμος, βρίσκεται το Νεκρομαντείο του Αχέροντα του 4ου-3ου αιώνα π.Χ. (καθημερινά 08.00-20.00, Δευτ. 08.00-15.00, 8 ευρώ) Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε την υπόγεια κρύπτη με τα 15 πώρινα τόξα, όπου λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες έρχονταν σε επαφή με τους νεκρούς τους. Η ατμόσφαιρα υποβάλλει.

4. Παιχνίδια στον Αχέροντα

Σύμφωνα με τις αρχαίες δοξασίες, ο Αχέροντας ήταν το πέρασμα των ψυχών προς τον Κάτω Κόσμο, σήμερα όμως προσφέρει υπέροχες εμπειρίες στα νερά του, όπως βαρκάδα από το χωριό Αμμουδιά, ράφτινγκ, ιππασία και πεζοπορία από το χωριό Γλυκή (River Dream, τηλ. 6945-757363, www.riverdream.gr, Pony Club, τηλ. 6980-861611).

5. Στης Πάργας τον ανήφορο

Ακολουθήστε τη διαδρομή των 27 χλμ. και θα φτάσετε στην κουκλίστικη Πάργα με τα χρωματιστά, αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια, την ωραία περατζάδα και τα ανηφορικά σοκάκια που οδηγούν στο ενετικό της κάστρο.


Η «πολύχρωμη» Πάργα. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

6. Πισίνες στο ποτάμι

Οι Βόθνες απέχουν κάτι παραπάνω από 50 χλμ., αλλά αξίζει να τα διανύσετε για να φτάσετε στο θεσπρωτικό χωριό Κοκκινολιθάρι. Το καλντερίμι του Λάγγαρη ξεκινά λίγα μέτρα πριν από το χωριό κι έπειτα από μία ώρα οδηγεί στο ποτάμι με τους αλλεπάλληλους καταρράκτες και τις φυσικές βάθρες για κολύμπι.

7. Ούζο με θέα στην Κέρκυρα

Για ουζάκι με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, φτάστε έως τη Σαγιάδα, που απέχει 43 χλμ. από τα Σύβοτα και μόλις 10 χλμ. από την Αλβανία. Φροντίστε να είστε εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Δοκιμάστε το Πανόραμα (τηλ. 26640-51235) ή τον Αλέκο (τηλ. 26640-51244).

Πηγή