Η Λευκάδα «υποδέχεται» τον Άγγελο Σικελιανό στην πατρική του οικία

Πάνω από 100 εκθέματα συγκεντρώθηκαν από μουσεία και συλλογές για το σπίτι του Σικελιανού, η πίσω όψη του οποίου φέρει τις υπογραφές του.

Η βαθιά, σπηλαιώδης φωνή του Αγγελου Σικελιανού θα υποδέχεται από το φθινόπωρο τους επισκέπτες στο πατρικό του σπίτι στη Λευκάδα. Το δίπατο οίκημα στο ιστορικό κέντρο του νησιού αναστηλώθηκε πρόσφατα και μετετράπη σε μουσείο για να προβάλει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ποιητή.

Εσωτερικά το σπίτι διατηρεί την παραδοσιακή διαρρύθμιση και στο ισόγειο γίνεται μια πρώτη γνωριμία με τον χώρο και την αρχιτεκτονική της κατασκευής. Ενα μεγάλο πορτρέτο του ποιητή υποδέχεται τους επισκέπτες στον πρώτο όροφο όπου παρατίθεται το έργο του σε πέντε άξονες: ο λυρικός ποιητής, ο μύστης-προφήτης και οραματιστής, ο παγκόσμιος ταγός, ο εθνικός ποιητής και ο ποιητής πράττων. Σε μια χρονογραμμή παρουσιάζονται τα έργα-τομές της πορείας του και γίνεται αναφορά στα πρόσωπα που επηρέασαν τη διαδρομή του.

Στο ίδιο επίπεδο παρουσιάζονται οι εκδόσεις του έργου του και τα «Δελφικά» από την αρχή τους, που προσδιορίζεται από τη γνωριμία του Αγγελου Σικελιανού με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, μέχρι την υλοποίηση και την οικονομική καταστροφή που επέφεραν στον ίδιο και την οικογένειά του. Μαζί με τις γραφιστικές απεικονίσεις και τα βίντεο παρουσιάζονται μια σειρά από αντικείμενα του ιδίου, όπως το μελανοδοχείο και ο κονδυλοφόρος του, εισιτήρια, προγράμματα και σκηνικά στοιχεία των «Δελφικών» αλλά και μια τούφα από τα μαλλιά της Πάλμερ που ήταν στη συλλογή του Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών.

«Η Εύα έκοψε τα μαλλιά της όταν έφυγε για την Αμερική μετά το ’30 για να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς σχετικά με τη δελφική ιδέα. Είχε σπαταλήσει την προσωπική της περιουσία στις ιδέες του Σικελιανού και στην κοινή τους ζωή και τα αδέρφια της δεν της έδιναν άλλα χρήματα. Επέστρεψε στην Ελλάδα μόνο μετά τον θάνατο του ποιητή και πέθανε την ίδια χρονιά», τονίζει η καθηγήτρια Ματούλα Σκαλτσά, που ήταν υπεύθυνη της μουσειολογικής μελέτης μαζί με ομάδα μελετητών.

Η σχέση του με τις δύο συζύγους του, την Εύα Πάλμερ και την Αννα Καμπανάρη, διατρέχει την αφήγηση του μουσείου και παρουσιάζεται ειδικότερα στον δεύτερο όροφο, όπου ο επισκέπτης γνωρίζει τον άνθρωπο Αγγελο Σικελιανό με όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως την οραματική του προσωπικότητα αλλά και την αδυναμία του στις γυναίκες, καθώς μέχρι το τέλος της ζωής του αντάλλαζε φλογερές επιστολές με θαυμάστριες του.

Το σπίτι του Αγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα ήταν σε κατάσταση ερείπωσης και το 2009 αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα. Οι οικονομικές αγκυλώσεις του έργου («Κ», 12/8/2014) ξεπεράστηκαν και προχώρησαν η αναστήλωση και η μουσειολογική μελέτη. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησαν παλαιότεροι δήμαρχοι και τώρα τελεσφορεί. Παράλληλα, αποκαθίσταται και το Κηποθέατρο Λευκάδας, πλησίον του σπιτιού», σημειώνει ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, που θα έχει, ως δημοτική αρχή, την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας του μουσείου.

Πηγή