Καλός μήνας ο Ιούνιος για τα έσοδα στον τουρισμό- Αυξήθηκαν κατά 14,2%

Ο πρώτος καλός μήνας για τον τουρισμό σε επίπεδο εσόδων αναδεικνύεται ο Ιούνιος, καθώς οι εισπράξεις σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο κατά 14,2% και έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τον Ιούνιο  κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν στα 2,046 δισ. ευρώ έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με  το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η άνοδος κατά 221 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατά 257 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα έσοδα για το εξάμηνο ανέρχονται σε 4,11 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 273 εκατ. συγκριτικά με πέρσι (3,84 δισ. ευρώ)

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει θέσει ως στόχο την ετήσια αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά  9 εκατομμύρια μέχρι το 2021, χρονιά κατά την οποία το σύνολο των αφίξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 35 εκατομμύρια.

Ο στόχος του ΣΕΤΕ οριοθετήθηκε μετά από μελέτη της PwC, η οποία προβλέπει ότι  για το 2021 οι αφίξεις θα ανέλθουν σε 34,8 εκατ. από το σύνολο των 26 εκατ. σήμερα (αεροπορικές, οδικές, κρουαζιέρες), ενώ τα άμεσα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για να παραμείνει ο τουρισμός ως ο δυναμικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και να αποδώσει τα μέγιστα είναι να γίνουν επενδύσεις, κάτι που έχει επισημάνει τόσο ο ΣΕΤΕ όσο και ο ΣΕΒ.

Πηγή