«Μαθαίνοντας για την documenta» στο neion

Αγαπητές και αγαπητοί,

Το neion και το The island – resignified σας προσκαλούν σε μία συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί υπό μορφή εργαστηρίου σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη και με αφορμή την έκθεση Ντοκουμέντα, στο neion, στις 10 και 24 Αυγούστου, στις 20.30.

Η Ντοκουμέντα, μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1955 στο Κάσελ της Γερμανίας. Λαμβάνει χώρα κάθε 5 χρόνια στο Κάσελ. Φέτος, και για πρώτη φορά στην ιστορία της, η 14η Ντοκουμέντα φιλοξενείται και εκτίθεται ισότιμα σε δύο πόλεις, το Κάσελ και την Αθήνα.

Η προβληματική της Ντοκουμέντα αναπτύσσεται γύρω από σοβαρά, σύγχρονα, κοινωνικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα. Τα ευάλωτα και εύθραυστα υποκείμενα, η (αν)ισότητα, η ελευθερία, η μετατόπιση και η μετάβαση είναι μερικά από αυτά. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επιθυμεί να (αλληλ)επιδράσει με/στην κοινωνία, εντός και εκτός των εικαστικών και φιλότεχνων κοινών. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να καταφέρει αυτή την επικοινωνία, είναι η μετάδοση επιλεγμένων έργων από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της έκθεσης, το πρόγραμμα που διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική δημόσια τηλεόραση “σκοπεύει να επεκτείνει το πεδίο δράσης της στα σπίτια των τηλεθεατών, καλώντας τους να φανταστούν και να συγκροτήσουν νέες και διαφορετικές κοινότητες, περιβάλλοντα και ενδεχόμενα”.

Στην περιφέρεια της περιφέρειας, αυτό το εργαστήριο, έχοντας ως σημείο εκκίνησης και εισαγωγής κάποια από τα φιλμ που επιλέχθηκαν για τα “Κείμενα”, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ταινιών της ντοκουμέντα 14 που μεταδίδεται από την ΕΡΤ, σκοπεύει να συζητήσει και να εξετάσει αν, σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους μπορεί αυτή η έκθεση να επηρεάσει την ευρύτερη ελληνική κοινωνία ή το μη εξοικειωμένο με τη σύγχρονη τέχνη κοινό.

www.neion.gr