Εκπαιδεύοντας επιχειρηματίες με κοινωνική συνείδηση

Από τη Σίλβια Γιαμίλεθ Περέζ *, El Heraldo

Ο Ελίζερ Ροντρίγκεζ έχει ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι στην κοινότητά του. Ο 17χρονος θα ολοκληρώσει σύντομα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του, στο σχολείο Φρανσίσκο Μοραζάν, που βρίσκεται στο χωριό Ελ Ζουρζουλάρ στο δήμο Κανταράνας στη νότια Ονδούρα, χωρίς να χρειάζεται να περπατάει για τέσσερις ώρες ή να διασχίζει ένα ποτάμι.

Βλέπει να διαγράφεται μπροστά του ένα μέλλον με προοπτικές. Αντί να μαθαίνει μία τέχνη για να βοηθήσει την οικογένειά του, όπως η πλειοψηφία των νέων στο χωριό του, ονειρεύεται να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο και να γίνει καθηγητής Μαθηματικών ή Ισπανικής Φιλολογίας.

Την αλλαγή αυτή στη ζωή του ο Ελιέζερ την οφείλει στην Κάτια Γκόμεζ, μία νεαρή Αμερικανίδα που, μετά από πολλά χρόνια εθελοντισμού ανά τη Λατινική Αμερική, έχει πραγματοποιήσει το όνειρό της με την ίδρυσης μίας κοινωνικής επιχείρησης στην Ονδούρα. Το εγχείρημα της Κάτια ονομάζεται Educate2Envision (E2E), και πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην κατάρτιση επιχειρηματικών ηγετών. Από το 2010, έχει μεταμορφώσει τις ζωές περίπου 100 μαθητών από τις αγροτικές περιοχές του Φρανσίσκο Μοραζάν και του του Ελ Παραΐσο στα νότια της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 ατόμων που ζουν σε αυτά τα χωριά δεν έχει πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι 100 περίπου μαθητές, μεταξύ των οποίων και ο Ελιέζερ, που εκπαιδεύτηκαν χάρη στη στήριξη του E2E αποτελούν το 80% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. «Η πρόκληση για εμάς είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παιδιών αυτών, να τους δείξουμε ότι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες και να βοηθήσουν την κοινότητά τους”, λέει ο Άλεξ Αγκούρθια, γενικός διευθυντής της E2E.

Πριν το E2E, οι μαθητές που ήθελαν να φοιτήσουν στο γυμνάσιο έπρεπε να περπατήσουν ως και τέσσερις ώρες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο κέντρο εκπαίδευσης της περιοχής. Τώρα, σε όσους επιλέγονται, παρέχεται η δυνατότητα να φοιτήσουν στο τοπικό δημοτικό σχολείο.

Απαραίτητα προαπαιτούμενα για να κάνει κάποιος αίτηση είναι να έχει εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις, να είναι ανύπαντρος/η και να είναι μεταξύ 12-18 ετών. Εκπρόσωποι της  E2E κανονίζουν συνεντεύξεις με τους γονείς των αιτούντων και διεξάγουν μία κοινωνικοοικονομική έρευνα για να εξετάσουν την προέλευσή τους. Επιπροσθέτως, οι υποψήφιοι πρέπει να επιδείξουν το πιστοποιητικό γέννησής τους και τους βαθμούς που πήραν στην τελευταία χρονιά του σχολείου, αλλά και να γράψουν μία έκθεση στην οποία εξηγούν γιατί θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Τα έγγραφα αυτά υποβάλλονται στο διοικητικό συμβούλιο του E2E το οποίο κατόπιν αποφασίζει αν θα χορηγήσει υποτροφία στον εκάστοτε υποψήφιο.

Η οργάνωση λαμβάνει χρηματοδότηση τόσο από τους Ροταριανούς των ΗΠΑ και την τράπεζα Banrural, χάρη στην οποία έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους μαθητές που επιλέγονται τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και τουλάχιστον το 60% διδάκτρων τους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με κάθε έτος φοίτησης που περνάει.

Οι υπότροφοι είναι τα πρότυπα του E2E. Γίνονται ηγέτες της κοινότητάς τους και παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδιά που θέλουν να οικοδομήσουν το μέλλον τους. Διαπλάθονται ώστε να γίνουν επιχειρηματίες με κοινωνική συνείδηση και εφοδιάζονται με τις στρατηγικές που θα τους επιτρέψουν να υπερβούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές που ωφελούνται από το E2E’s συχνά γίνονται εθελοντές της οργάνωσης.

Η μέθοδος

Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές στο project management από την ομάδα του E2E βοηθά παιδιά σαν τον Ελιέζερ να ανακαλύψουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Για να το καλλιεργήσουν, ασχολούνται με προϊόντα που παράγονται στην περιοχή για να δημιουργήσουν μικρο-επιχειρήσεις.

Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Το 70% περίπου των μαθητών ζουν σε περιοχές που παράγουν κυρίως καφέ. Στις περιοχές αυτές, τα νοικοκυριά αποκτούν εισοδήματα την περίοδο της συγκομιδής, από τα οποία ζουν την υπόλοιπη χρονιά. Οι μαθητές βοηθούν τους γονείς τους να συλλέξουν τον καφέ που έχουν καλλιεργήσει.

Αυτοί οι κόκκοι του καφέ στη συνέχεια πωλούνται σε επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες έχουν έλθει σε επαφή εκπρόσωποι της E2E, σε τιμή αυξημένη σε σχέση με την τιμή αγοράς. Ο καφές πωλείται με την εμπορική ονομασία Adelante Coffee, με τα έσοδα να κατευθύνονται στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στις κοινότητες της περιοχής, καλύπτοντας μέρος των διδάκτρων και μειώνοντας την εξάρτηση από τις δωρεές. Συγκεκριμένα 70% των κερδών από τις πωλήσεις του Adelante Coffee χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των κοινοτήτων – βοηθώντας ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς πατέρα.

Αλλά το E2E δεν προσφέρει απλά ένα μέλλον στους νέους ανθρώπους. Οι μαθητές κάνουν επίσης κοινωνική εργασία – μοιράζονται αυτά που μαθαίνουν σε διάφορα εγχειρήματα που λαμβάνουν χώρα σε κάθε χωριό που συμμετέχει στα προγράμματα της οργάνωσης.

«Δεν καθόμαστε στην τάξη, βγαίνουμε έξω για να βοηθήσουμε την κοινότητα. Για παράδειγμα, τοποθετήσαμε ένα ηλεκτρικό δίκτυο για την εκκλησία. Έχουμε επίσης χτίσει τουαλέτες και βοηθάμε τους ηλικιωμένους με το φαγητό και με άλλες ανάγκες τους» λέει με περηφάνεια ο Γκεϊντί Βελάσκεθ, ένας μαθητής από το Λας Ντελίσιας.

Οι υπότροφοι της E2E συμμετέχουν επίσης σε εκστρατείες πρόληψης για ασθένειες όπως ο Δάγκειος πυρετός, το Zika και το Chikungunya, σεξουαλική και αναπαραγωγική διαπαιδαγώγηση για κορίτσια, ενώ βοηθούν στη διδασκαλία των παιδιών του δημοτικού.

«Θέλω να γίνω δάσκαλος. Η E2E ακόμα με υποστηρίζει, παρότι έχω τελειώσει το γυμνάσιο. Τώρα μελετάω για το Μπακαλορεά» λέει ο Αριέλ Καρντόνα, ένας από τους νέους ηγέτες στην περιοχή του Παχαρίγιος. «Πλησιάζω όλο και περισσότερο στην επίτευξη των στόχων μου. Είμαι χαρούμενος», προσθέτει.

Ο Ελιέζερ, ο Γκεϊντί και ο Αριέλ αποτελούν ζωντανά παραδείγματα ότι η εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει ζωές. Μέσα από τις προσπάθειές τους, μετασχηματίζουν τις κοινότητές τους και δημιουργούν ένα φωτεινό μέλλον για τα χιλιάδες παιδιά που παλεύουν να μείνουν στο σχολείο παρά τη φτώχεια τους.

Πηγή