Όλη η Κεφαλονιά μετατρέπεται σε θερινό σινεμά

Aπό τη Μελίνα Λορκίδη

Σε λίγες μέρες ξεκινά το 3ο SeaNema Open Air Film Festival 

Τo SeaNema Open Air Film Festival επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στις πανέμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς, μετατρέποντας ολόκληρο το νησί σε ένα τεράστιο θερινό σινεμά. Για 4 μέρες, από τις 31 Ιουλίου έως και τις 03 Αυγούστου, ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία του νησιού μετατρέπονται σε μαγευτικές υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες που θα φιλοξενήσουν διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διακεκριμένες προσωπικότητες όσο και νέες φωνές του κινηματογράφου και άλλων τεχνών θα παρευρίσκονται στο νησί και μέσα από τις ποικίλες δράσεις του Φεστιβάλ θα μεταμορφώσουν την Κεφαλονιά στον πιο δροσιστικό πολιτιστικό προορισμό του καλοκαιριού.

 

Τα θερινά σινεμά μας

Το SeaNema φέτος θα μετατρέψει 6+1 τοποθεσίες σε ειδυλλιακά θερινά σινεμά. Η πρώτη και παλαιότερη αγαπημένη παραλία του φεστιβάλ, ο Πλατύς Γιαλός θα αποτελέσει και φέτος την κεντρική μας “αίθουσα”. Μία από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, βραβευμένη με την Ευρωπαϊκή Γαλάζια Σημαία, θα φιλοξενήσει το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μηκούς του φεστιβάλ, καθώς και μια καινούρια μεγάλου μήκους ταινία κάθε βράδυ.

Η παραλία Λέπεδα είναι στο Ληξούρι και φέτος θα μάθει το “θόρυβο που κάνει η νιότη όταν διαλύεται”. Στα Λέπεδα θα κάνει πρεμιέρα η φετινή ομώνυμη θεματική του SeaNema κι έπειτα η κοκκινό-πορτοκαλί άμμος τους θα δώσει τη σκυτάλη στη Μαρίνα Αργοστολίου. Στην κορυφή της πέτρινης γέφυρας Δεβοσέτου, η Μαρίνα Αργοστολίου θα είναι το φετινό no man’s land του φεστιβάλ. Τα πεύκα που την περιβάλλουν και τα νυχτερινά φώτα του κόλπου Αργοστολίου, ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν δυο ταινίες που ξέρουν καλά από νεανικό ρομαντισμό και εφηβική σκληρότητα.

 

Παραλία Λέπεδα

Παραλία Λέπεδα

Παραλία Λέπεδα Με θέα τους πανέμορφους αμπελώνες του, μέσα στον πλούσιας βλάστησης κήπο του, το Κτήμα Χαριτάτου, θα υποδεχτεί το σινεφίλ κοινό του SeaNema, φροντίζοντας να του συστήσει και μερικές από τις καλύτερες ετικέτες κρασιού του.

Στο SeaNema εκτός από το σινεμά και την Κεφαλονιά, αγαπάμε και τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων του νησιού. Με αυτό το τελευταίο ως κριτήριο επιλέχθηκε η πέμπτη φετινή τοποθεσία μας, η ούτως ή άλλως πανέμορφη παραλία Αννούλα στη Σάμη. Γνωρίζουμε από έγκυρες πηγές ότι πολλοί Σαμικοί ερωτεύτηκαν κάτω από τα λιγνόκορμα δέντρα της Αννούλας, έκβαση που ευχόμαστε και στους θεατές μας.

Στην οδό Ριζοσπαστών, ή αλλιώς στο “δρόμο με τους φοίνικες” όπως τον αποκαλούν οι Κεφαλονίτες, βρίσκεται η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλονιάς. Κάτι το όνομα του δρόμου, κάτι οι φοίνικες, κάτι η λέξη “Φιλαρμονική”, δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε μακριά από την ιδέα να στεγάσουμε στο πανέμορφο νεοκλασικό το φετινό αφιέρωμά μας στο μη – αφηγηματικό σινεμά.

Αυτές είναι οι 7 τοποθεσίες του SeaNema για το 2017. Μπορεί αν τις μετρήσετε να σας βγουν 6, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί η έβδομη είναι μία μυστική τοποθεσία. Κι αυτό όχι από ιδιοτροπία, αλλά επειδή το δοκιμάσαμε πέρυσι προβάλλοντας το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στο γκαράζ ενός Ferry Boat και μας άρεσε κι είπαμε να το ξανακάνουμε, ανακοινώνοντας το πρωί της ίδιας μέρας την τοποθεσία της μεταμεσονύκτιας προβολής μας.

Πλατύς Γυαλός

Πλατύς Γυαλός 

  Τα άχαστα του φετινού SeaNema

Πρώτα – πρώτα οι οκτώ ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που διαγωνίζονται. Κάθε βράδυ στον Πλατύ Γιαλό θα προβάλλονται δύο μικρού μήκους, παρουσία των σκηνοθετών τους, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν από κοντά το νέο αίμα του ελληνικού κινηματογράφου και το έργο τους και φυσικά. Όπως και πέρσι, θα ψηφίσετε για τη δική σας αγαπημένη ταινία μικρού μήκους και θα βραβεύσετε μία από αυτές με το Βραβείο Κοινού.

Το SeaNema εξασφάλισε για φέτος τρεις ξένες μεγάλου μήκους ταινίες που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Ξεκινάμε με το Loving του Jeff Nichols, το συγκινητικό αριστούργημα του 2016, που ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πρώτου διαφυλετικού γάμου, θα προβληθεί την Τρίτη 1 Αυγούστου στον Πλατύ Γιαλό.

To Loving του Jeff Nichols

To Loving του Jeff Nichols

Η εμβληματική ταινία του ανεξάρτητου κινηματογράφου, Gummo, θα προβληθεί στη Μαρίνα Αργοστολίου τα μεσάνυχτα της Τρίτης 1 Αυγούστου. Το προβοκατόρικο αριστούργημα του Harmony Korine, που δεν πήρε ποτέ διανομή στη χώρα μας, έρχεται στο SeaNema 20 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το 1997.

 

Το Gummo του Harmony Korine

Το Gummo του Harmony Korine 

Το Gummo του Harmony Korine Και τέλος, το The Witch, το μεταφυσικό θρίλερ – φαινόμενο του Robert Eggers, που μεταξύ άλλων απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Sundance και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο φεστιβάλ του Τορόντο, θα είναι το φετινό midnight screening του SeaNema, σε μυστική τοποθεσία – έκπληξη που θα ανακοινωθεί το πρωί της ίδιας μέρας.

To The Witch του Robert Eggers

To The Witch του Robert Eggers

Πέρα από τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, το SeaNema σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και το έργο τους. Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ο σεναριογράφος των Στρέλλα και Ξενία, θα πραγματοποιήσει ένα Masterclass Σεναρίου σ’ ένα παλιό αρχοντικό. Αν είστε σκηνοθέτης, σεναριογράφος, λάτρης της γραφής, σπουδαστής κινηματογράφου, θαυμαστής του Παναγιώτη Ευαγγελίδη ή απλώς περίεργος για το τι ενέπνευσε τον δημιουργό τόσο αλλόκοτων και ταυτόχρονα τρυφερών χαρακτήρων, δηλώστε σύντομα συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τρεις δυναμικές γυναίκες δημιουργοί του ελληνικού μη – αφηγηματικού κινηματογράφου, η Αντουανέττα Αγγελίδη, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Σοφία Εξάρχου, θα φιλοξενηθούν στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλονιάς, όπου θα παρακολουθήσουν μαζί με το κοινό τη μικρού μήκους ταινία Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και θα μιλήσουν για το μη – αφηγηματικό σινεμά σε μια συζήτηση που θα συντονίζει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.

Η Σοφία Εξάρχου θα μιλήσει στο κοινό του φεστιβάλ ακόμη ένα βράδυ, ύστερα από την προβολή της ταινίας της Park, ενός από τα πιο ηχηρά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό σινεμά.

Το Park της Σοφίας Εξάρχου

Το Park της Σοφίας Εξάρχου  

Το Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Το Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

  Και οι οκτώ ήταν υπέροχοι

88 ταινίες μικρού μήκους κατατέθηκαν φέτος για να διαγωνιστούν στο SeaNema. Ο programmer του φεστιβάλ, ο αγαπήμενος Χρήστος-που-δε-μένει-πια-εδώ Πολίτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ρομαντικού Parthenώn Film Festival, επέλεξε 8 και εμείς σας παρουσιάζουμε τους ετερόκλητους δημιουργούς τους.

Η Ζακλίν Λέντζου, η Μαριάννα Παπαγεωργίου, ο Στάθης Αποστόλου, ο Αλέξανδρος Σκούρας, ο Νίκος Αυγουστίδης, ο Θανάσης Τρουμπούκης, η Πολύμνια Παπαδοπούλου – Σαρδέλη και ο Δημήτρης Νάκος αποτελούν το φετινό πολυπρόσωπο διαγωνιστικό τμήμα του SeaNema. Οι διαφορετικής αισθητικής αλλά εξίσου ενδιαφέροντες σκηνοθέτες θα συνοδέψουν τις μικρού μήκους ταινίες τους στην Κεφαλονιά και θα τις δουν να “μεγαλώνουν” στη παραθάλασσια οθόνη του Πλατύ Γιαλού.

Παραλία Λέπεδα

Παραλία Λέπεδα

  Τα φρέσκα του Φεστιβάλ

SeaNema Boat Tour: Το SeaNema Open Air Film Festival φέτος σε συνεργασία με τη Riviera Services προσφέρει την εμπειρία θέασης ταινιών μέσα απ’τη θάλασσα. Τα πολυτελή σκάφη της Riviera Services την τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα παραλαμβάνουν τους σινεφίλ επιβάτες από το Λιμενοβραχίωνα Αργοστολίου, θα διασχίζουν την ακτογραμμή της Λάσσης μέχρι τον Πλατύ Γιαλό, όπου και θα αράζουν για να μπορούν να παρακολουθήσουν οι πλωτοί θεατές τις ταινίες και την τελετή λήξης, με ένα ποτήρι κρασί.

Το SeaNema σε συνεργασία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών “Ορνεράκης” θα πραγματοποιήσει φέτος για πρώτη φορά Εργαστήριο stop motion – animation για παιδιά 8 – 16 ετών. Τα παιδία με τη βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριας Αρετής Χρύσανθου, θα δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μηκούς κινουμένων σχεδίων που θα παρουσιάσουν στο τέλος του εργαστηρίου.

To Boat Tour στο Seanema

To Boat Tour στο Seanema

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Whitelight, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας “Stil (a) frame”. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Αλεξέι Σιόζοφ, Αλέξης Βασιλικός, Αθανάσιος Γάτος, Έλλη Τσάτσου, Αιμίλιος Χαραλάμπους, Κώστας Καψιάνης, Ορφέας Σαμπατακάκης, Σπύρος Κοκκώνης, Τάσος Αιβαλής, Γιάννης Δρακουλίδης, Γιώργος Καραηλίας.

Ο Θόρυβος που κάνει η Νιότη όταν διαλύεται θα ακουστεί φέτος στο SeaNema. Ταινίες του διεθνούς και ελληνικού κινηματογράφου που εμπνεύστηκαν από τη νιότη και τα χαρακτηριστικά της θα παρουσιάζονται κάθε βράδυ σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Η εγκατάσταση Intorduction to the black Box: Carefree του Κεφαλονίτη καλλιτέχνη Κοσμά Κρούσσου, ένα έργο εμπνευσμένο από τα θραύσματα της παιδικής μας ηλικίας, θα παρουσιαστεί στο Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού την Πέμπτη 3 Αυγούστου, παρουσία του δημιουργού.

H περσίνη προβολή του Suntan πάνω σε ferry boat

H περσίνη προβολή του Suntan πάνω σε ferry boat

  Το SeaNema σε αριθμούς

Το SeaNema διαρκεί 4 μέρες και πραγματοποιείται σε 7 διαφορετικές τοποθεσίες. Θα προβληθούν 9 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων οι 8 διαγωνίζονται στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα. Θα προβληθούν επίσης 10 μεγάλους μήκους ταινίες. Παράλληλα θα τρέχει 1 έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με το Whitelight, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία, 1 installation από τον Κεφαλονίτη καλλιτέχνη Κοσμά Κρούσσο και 1 εργαστήρι stop motion – animation για παιδιά σε συνεργασία με το Εργαστήρι Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης.

H Κεφαλονιά δεν είναι μόνο σινεμά

Μπορείς να επισκεφτείς το εξωτικής ομορφιάς Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, γνωστό και ως σπήλαιο των Νυμφών.

Να κολυμπήσεις στο Μύρτο, την Αντίσαμο, και τους Πετανούς, τρεις απ’ τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς, που μας έχουν ξεφύγει προς το παρόν αλλά θα αποτελέσουν σίγουρα μελλοντικές κινηματογραφικές μας αίθουσες.

Αν σου μείνει χρόνος και δεν απορροφηθείς από το δελεαστικό πρόγραμμα του SeaNema, μπορείς να επισκεφτείς το Σπήλαιο Δρογκαράτης για το μοναδικό φυσικό γλυπτό από σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, καθώς και τα Κυκλώπεια Τείχη, ένα οχυρό από ογκόλιθους που ο μύθος λέει ότι τους έχουν μεταφέρει εκεί οι Κύκλωπες.

Τέλος, μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου άλλες τρεις μέρες διακοπές και να παρακολουθήσεις το Saristra festival, που το φετινό του line – up θα σε κάνει να κατασκηνώσεις μόνιμα μες στο εγκαταλελειμμένο χωριό των Παλιών Βλαχάτων.

Το σπήλαιο της Μελισσάνης

Το σπήλαιο της Μελισσάνης

Info:

Δύο είναι οι τρόποι για να φτάσεις στην Κεφαλονιά και είναι και οι δύο ακτοπλοϊκοί. Η Ionion P. Lines σε φέρνει από τον Αστακό στη Σάμη Κεφαλονιάς, με τρία ημερήσια δρομολόγια. Μπορείς να φτάσεις οδικώς ως τον Αστακό μέσω Εθνικής Οδού, απολαμβάνοντας στη διαδρομή την εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου και τη λιμνοθάλλασα του Μεσολογγίου. Αν πάλι αγαπάς τα γεωμετρικά κιαροσταμικά χωράφια του νομού Ηλείας και θες να βρεθείς όσο πιο κοντά τους γίνεται, η Kefalonian Lines φροντίζει για τη μεταφορά σου από την Κυλλήνη στον Πόρο Κεφαλονιάς. Φυσικά υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να φτάσεις αεροπορικώς, αλλά όπως όλοι ξέρουμε τα αεροπλάνα δε δέχονται αυτοκίνητα και η Κεφαλονιά είναι μεγάλο νησί.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εδώ.

Πηγή