SOS! Η Γη γίνεται ένας πλαστικός πλανήτης!

Ο άνθρωπος παράγει δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών αντικειμένων που η συντριπτική πλειοψηφία τους καταλήγουν σκουπίδια μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Μια ακόμη μεγάλη επιστημονική έρευνα εκπέμπει SOS

Είναι γνωστό το πρόβλημα της τεράστιας παραγωγής πλαστικών αντικειμένων τα περισσότερα εκ των οποίων μετατρέπονται τελικά σε σκουπίδια που μολύνουν την στεριά και τις θάλασσες. Πριν από λίγες εβδομάδες εντοπίστηκε στον Νότιο Ειρηνικό μια σκουπιδομάζα πλαστικών αντικειμένων έκτασης 2,5 εκατ. τετραγωνικών χλμ!

Επιστήμονες αμερικανικών πανεπιστημίων παρουσίασαν μια νέα μελέτη στην οποία καταγράφονται μια σειρά από ενδιαφέροντα όσο και εντυπωσιακά ιστορικά αλλά και στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή των πλαστικών. Στοιχεία που αποκαλύπτουν με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από τα πλαστικά.

(Δείτε αμέσως κάτω ένα σχετικό βίντεο)

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα τελευταία 65 χρόνια έχουν παραχθεί περίπου 8.3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αντικειμένων. Το βάρος αυτών των πλαστικών είναι παρόμοιο με το βάρος 25 χιλιάδων κτιρίων σαν το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης ή με το βάρος ενός δισεκατομμυρίου ελεφάντων. Ως γνωστόν το μεγάλο πρόβλημα των πλαστικών αντικειμένων είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών.

Περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών (διαχρονικά) κατέληξε σε χωματερές και στις θάλασσες. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το 2050 στις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά αντικείμενα από ό,τι ψάρια! Είναι επίσης γνωστό ότι περίπου ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και άγνωστος αριθμός ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο είτε τρώγοντας κάποιο πλαστικό που νομίζουν ότι είναι τροφή είτε επειδή παγιδεύονται μέσα σε πλαστικά αντικείμενα (σακούλες κ.α).

«Σύντομα η Γη θα έχει μετατραπεί σε ένα «Πλαστικό Πλανήτη» και αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν τέτοιο κόσμο θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά την χρήση διαφόρων υλικών και ειδικά των πλαστικών» δήλωσε στο BBC ο Ρόλαντ Γκέιερ, καθηγητής Bιομηχανικής Oικολογίας  του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σάντα Μπάρμπαρα που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι αριθμοί

Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

* Εχουν παραχθεί 8,3 δισ. τόνοι πλαστικών τα τελευταία 65 χρόνια

* Περίπου 4 δισ. τόνοι πλαστικών έχουν παραχθεί τα τελευταία 13 χρόνια

* Το 30% των πλαστικών που έχουν παραχθεί συνολικά όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται με κάποιο τρόπο

* Από το υπόλοιπο 70% που δεν χρησιμοποιείται μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί. Το 12% έχει αποτεφρωθεί και το 79% είναι σκουπίδι σε στεριά και θάλασσες.

* Τα πλαστικά προϊόντα με τον μικρότερο χρόνο χρήσης είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες (περίπου ένα έτος) και εκείνα με την μεγαλύτερη αυτά που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές και σε μηχανήματα.

* Στην Ευρώπη γίνεται ανακύκλωση πλαστικών σε ποσοστό 30%, στην Κίνα σε ποσοστό 25% και στις ΗΠΑ σε ποσοστό 9%

* Με βάση την παραγωγή και την χρήση πλαστικών αντικειμένων που γίνεται σήμερα η εκτίμηση είναι ότι το 2050 θα υπάρχουν περίπου 12 δισ. τόνοι πλαστικών αντικειμένων-σκουπιδιών στον πλανήτη.

Πηγή