Σταθερός ο στόχος για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία της Unesco

«Σταθερός και αταλάντευτος στόχος για το Δήμο Ζαγορίου, φορείς του τουρισμού και πολιτισμού παραμένει η ένταξη της περιοχής στον κατάλογο των Παγκοσμίων Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, παρά την στασιμότητα που υπάρχει από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση του αιτήματος».
Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, με αφορμή την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου σε σχετική αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Τασούλα.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου είχε αποστείλει στις 7 Μαρτίου 2017 επιστολή προς την αρμόδια υπουργό, καλώντας την να προωθήσει την διαδικασία για την σύνταξη τεκμηριωμένου φακέλου για την υποβολή της υποψηφιότητας. Η πρώτη απάντηση από το υπουργείο ήταν θετική, αφού το αίτημα είχε διαβιβαστεί στην αρμόδια Διεύθυνση Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όμως, η υπουργός απαντώντας στην από 9-3-2017 Αναφορά του κ. Τασούλα (με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου) ουσιαστικά επαναλαμβάνει όσα και ο προκάτοχος της Αριστείδης Μπαλτάς σχεδόν έναν χρόνο πριν, ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων, χρόνο και χρήματα για να συνταχθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας.
Ουσιαστικά  από την εγγραφή το 2014, επί της θητείας του Γιαννιώτη βουλευτή Κ. Τασούλα στο υπουργείο Πολιτισμού, του Ζαγορίου στον ενδεικτικό Ελληνικό Κατάλογο των Πολιτιστικών Μνημείων, ως δείγμα παραδοσιακών οικισμών με οικουμενική αξία το θέμα μένει στάσιμο.
Κι αυτό την ώρα που στο Ζαγόρι, εκτός από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, υπάρχει και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου το οποίο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και φυσικά οι παραδοσιακοί οικισμοί του με πληθώρα πολιτιστικών μνημείων.
Το Ζαγόρι έχει και το βασικό του επιχείρημα, την  εγγραφή στον ενδεικτικό κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς Οργανισμού που αποτελεί  αναγκαία προϋπόθεση για να ακολουθήσει η διεκδίκηση της εγγραφής στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Δήμος Ζαγορίου καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για να δρομολογηθεί η διαδικασία που απαιτείται.
Επίσης σε συνεργασία  με το Δήμο και άλλους φορείς να διερευνηθεί το πώς μπορεί να υποστηριχθεί το όλο εγχείρημα και από κάποιον ιδιωτικό φορέα για την σύνταξη και υποβολή φακέλου, για ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο.
Υπάρχει, άλλωστε,  από το 2014  δεδηλωμένο το ενδιαφέρον, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς για την συνδρομή του και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην σύνταξη του φακέλου, το οποίο δεν αξιοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα.

Πηγή