Ραντεβού με το κοινό το 2020!

Η Εθνική Πινακοθήκη του μέλλοντός μας οικοδομείται και καθώς όλα τα προαπαιτούμενα έχουν δρομολογηθεί, το κτίριο θα ολοκληρωθεί έχοντας πλέον εξασφαλίσει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες ανακοινώθηκε επίσημα η αποκλειστική δωρεά με την οποία ανοικοδομείται το κτίριο Β που θα ονομαστεί «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Εκεί θα στεγαστούν έργα από τις μόνιμες συλλογές, η βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια συντήρησης, οι διοικητικές υπηρεσίες και στον 3ο όροφο εστιατόριο με πανοραμική θέα.

Η νέα στέγη έχει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου του μέλλοντος που θα αναδεικνύει τους θησαυρούς της νεότερης ελληνικής τέχνης και θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 για θα ανοίξει τις πόρτες στο κοινό το 2020.

Το συνολικό κόστος του έργου (εκτός από τα 13 εκατ. ευρώ της δωρεάς) ανέρχεται στα 25.957.000 ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκατ. προέρχονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, τα 6,7 από εθνικούς πόρους και τα υπόλοιπα 4,6 από το νέο ΕΣΠΑ. Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων θα επιτρέψει την έκθεση 1.000 και πλέον έργων (έναντι 400 που βλέπαμε) που θα συστήνουν ένα πανόραμα της ελληνικής τέχνης. Για πρώτη φορά, θα εκτεθούν σχέδια και χαρακτικά σπουδαίων Ελλήνων τα οποία παρέμεναν στις αποθήκες.

Η Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζει τους χώρους της, προσθέτοντας 11.040 τ.μ. στο παλαιό κτίριο και αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους έκτασης 2.230 τ.μ., σύγχρονες αποθήκες έργων, αμφιθέατρο, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής, όπου θα φιλοξενούνται το εκδοτήριο εισιτηρίων, το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το μουσείο αποκτά επίσης πρόσβαση για ΑμεΑ.

Στο υπόγειο θα λειτουργεί η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε έκταση 1.000 τ.μ. Η πρώτη έκθεση θα είναι φόρος τιμής στο Μουσείο του Λούβρου (κάθε χρόνο θα φιλοξενείται αφιέρωμα σε ένα μεγάλο μουσείο του εξωτερικού) και θα ακολουθήσει αναδρομική έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη. Τα χρήματα για τις περιοδικές εκθέσεις θα εξασφαλίζονται από χορηγίες, ενώ τα ετήσια λειτουργικά έξοδά της θα ανέρχονται στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Από αυτά το 1,5 εκατ. έχει εξασφαλιστεί από την τακτική επιχορήγηση και τα υπόλοιπα 600.000 ευρώ θα εξοικονομούνται από τα έσοδα (εισιτήρια, πωλητήριο που ευτυχώς δεν ελέγχεται από το ΤΑΠΑ οπότε θα έχει αξιόλογα είδη προς πώληση, εστιατόριο κ.ά.).

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος που υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την ΕΠΜΑΣ μέσω χορηγιών, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα που οραματίστηκε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι και πάλεψε γι’ αυτό, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και παράγοντες του υπουργείου που δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που ενέταξε το έργο στο νέο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με 4,6 εκατομμύρια ευρώ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΜΑΣ Απόστολος Μπότσος και πολλοί παράγοντες παρευρέθησαν χθες στην παρουσίαση.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα. «Η νέα στέγη θα είναι αντάξια των θησαυρών του μουσείου. Η τέχνη εκφράζει τον εθνικό βίο, τα ήθη και τα πάθη του λαού», είπε.

Αναφέρθηκε στη σχέση της Πινακοθήκης με το ΙΣΝ που είναι σταθερή τα τελευταία 20 χρόνια και μας θύμισε ότι η «Λαϊκή Αγορά», το μνημειώδες έργο του Παναγιώτη Τέτση (μεγάλος δωρητής της ΕΠΜΑΣ), θα υποδέχεται το κοινό καθώς «το έργο υπογραμμίζει τον ανοιχτό λαϊκό χαρακτήρα της Πινακοθήκης που θα είναι για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τους ειδήμονες, και κυρίως για τους νέους».

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Λυδία Κονιόρδου και ο Ανδρέας ΔρακόπουλοςΗ Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Λυδία Κονιόρδου και ο Ανδρέας Δρακόπουλος | 

Και ενώ η Εθνική Πινακοθήκη προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, όλοι αναρωτιούνται τι γίνεται με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το χρονοδιάγραμμα των εγκαινίων για το τέλος του 2017 φυσικά δεν ισχύει.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος θύμισε ότι το ΙΣΝ έχει χορηγήσει με 5 εκατ. ευρώ την αρχαιολογική ανασκαφή (Δεσμώτες του Φαλήρου) που βρίσκεται εντός του Πoλιτιστικού Πάρκου και εξέφρασε «ένα μικρό παράπονο για το ΕΜΣΤ που παραμένει κλειστό. Δεν καταλαβαίνω γιατί», αναρωτήθηκε. «Αν δεν ανοίξει και δεν τρέξει το έργο θα σαπίσει».

Οπως είπε, το ΙΣΝ απέσυρε τη χορηγία των 3 εκατ. ευρώ καθώς δεν είχαν δρομολογηθεί τα απαιτούμενα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του μουσείου.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είπε: «Ο Οργανισμός του ΕΜΣΤ έχει προχωρήσει και θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πότε θα ολοκληρωθούν. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό. Οταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης το 2018, θα ενεργοποιηθεί η δωρεά του ΙΣΝ».

Πρόσθεσε δε, ότι «το ΕΜΣΤ σήμερα δεν είναι κλειστό. Δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ υπάρχουν σκέψεις να παραμείνει ανοιχτό και μετά την έκθεση της documenta 14».

Πηγή