Ποια είναι η πόλη «πρωταθλήτρια» πρασίνου στην Ελλάδα;

Αθήνα

Στο 6,1 με άριστα το 10 βαθμολογούν οι Έλληνες πολίτες τους χώρους πράσινου στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό δηλώνει ότι οι κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με την ποιότητα, αλλά ούτε και με την κατάσταση των χώρων πράσινου στις ελληνικές πόλεις.

Πώς προκύπτει, όμως, αυτό το συμπέρασμα και η αξιολόγηση;

Τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, δημιούργησε το WWF GreenSpaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Έναν χρόνο αργότερα, συνολικά 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.

Με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν «να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Ωστόσο το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας» όπως τονίζουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.

Μόλις πάνω από τη βάση

Τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το δέκα.

Σε επίπεδο Δήμων, η Καλαμάτα (μέσο όρο 7,8), η Πετρούπολη (μ.ό.7,7), το Ίλιον (μ.ό. 7,7), η Βάρη – Βούλα– Βουλιαγμένη (7,5), η Τρίπολη (7,4), η Φιλοθέη-Ψυχικό (7,3), η Λυκόβρυση-Πεύκη (7,2) είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία. Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους δήμους Κασσάνδρας (μ.ό. 3,6), Θέρμης (4,3), Ρεθύμνου (4,7), Λάρισας (4,8), Ζωγράφου (4,8).

Φέτος προστέθηκαν στη λίστα 37 νέες πόλεις, ανάμεσά τους η Έδεσσα, το Ρέθυμνο, η Κατερίνη, η Κως, η Λήμνος, η Κέρκυρα και η Σπάρτη, στις οποίες οι πολίτες κατέγραψαν και αξιολόγησαν το πράσινο. Μάλιστα, τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση ήταν η ποιότητα και η ποσότητα του πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας, καθώς και η ποιότητα και το είδος των υποδομών μέσα στους πράσινους χώρους.

«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψη τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές Αρχές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους.Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές Αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο» λέει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.

Αρνητική πρωτιά για την Αθήνα, τα εύσημα στην Καλαμάτα

Από τους 1.700 χώρους, κάτω από το πέντε βαθμολογήθηκαν 451 χώροι. Πρώτη στη λίστα με το λίγο και κακής ποιότητας αστικό πράσινο είναι η Αθήνα με 38 χώρους και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Παλλήνη, το Περιστέρι, η Καλαμαριά ενώ και η Γλυφάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά, ακόμη και το Πεδίον του Άρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5 στα δέκα, κάτι που καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Στον αντίποδα βρίσκονται 261 χώροι που βαθμολογήθηκαν με άριστα, ανάμεσά τους το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το πάρκο Ασυρμάτου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.

Μάλιστα, βάσει της αξιολόγησης σε επίπεδο δήμων η Καλαμάτα με μέσο όρο 7,8 στα δέκα στέφεται «πρωταθλήτρια» του πρασίνου, μιας και τα πάρκα της έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ακολουθούν ο Δήμος Πετρούπολης (μ.ό. 7,7), ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (μ.ό. 7,5) και η Τρίπολη. Υπάρχουν όμως και δήμοι που κατρακύλησαν στην πράσινη λίστα. Έτσι, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους δήμους Κασσάνδρας, Θέρμης, Ρεθύμνου, Λάρισας και Ζωγράφου.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές Αρχές και πολιτεία, ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας.

Κεντρική εικόνα: Εικόνα από την Καλαμάτα (φωτό diakopes.in.gr)