Ένα «αφιέρωμα» στις σχέσεις Ελλάδας – Ιρλανδίας στους Παξούς

Από την Χριστίνα Σανούδου

Ο Dοnal Lunny, από τους πρωτοπόρους του ιρλανδικού μπουζουκιού, συμμετέχει στην εβδομάδα «Irish Wings», στους Παξούς.

Η ομίχλη και τα κύματα του Ατλαντικού απέχουν αρκετά από το μεσογειακό τοπίο, όμως οι κουλτούρες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είχαν ανέκαθεν κοινά σημεία αναφοράς: η στενή επαφή με τη θάλασσα, η παράδοση στην ποίηση και οι πολυτάραχες οικογενειακές σχέσεις είναι μόνον τα πιο προφανή παραδείγματα. Στη διάρκεια της έρευνάς τους για τη διοργάνωση των «Irish Wings», η Φαίη Λύχνου και η Kathryn Baird ανακάλυψαν πολλές ακόμη συνδέσεις, όπως η ύπαρξη μιας ιρλανδικής εκδοχής του μπουζουκιού, αλλά και οι δεκάδες αναφορές Ιρλανδών συγγραφέων και ποιητών στον ελληνικό πολιτισμό. Από σήμερα και μέχρι τις 10 Ιουλίου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Παξών θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στα ενδότερα μιας απρόσμενης διαπολιτισμικής «συνομιλίας» παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ιρλανδικής Μουσικής, Τέχνης, Ποίησης και Πολιτισμού, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ του νησιού.

«Ολα ξεκίνησαν από μια συζήτηση που είχαμε με την Kathryn Baird, με αφορμή το “Γελαστό παιδί” του Θεοδωράκη, το οποίο είναι βασισμένο σε στίχους Ιρλανδού ποιητή», αναφέρει η Φαίη Λύχνου, παραγωγός του Paxos Music Festival και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι των Παξών». Απ’ την πλευρά της, η Βορειοϊρλανδή Kathryn Baird, που περνάει τα καλοκαίρια τους στους Παξούς, είναι τηλεοπτική και ραδιοφωνική παραγωγός του BBC με «ειδίκευση» στη λογοτεχνία και την ποίηση, ενώ έχει διοργανώσει πολυάριθμα πολιτιστικά φεστιβάλ. Οι δύο γυναίκες αποφάσισαν ότι ήθελαν να ετοιμάσουν ένα αφιέρωμα στη σχέση των δύο πολιτισμών και πέρασαν όλο τον χειμώνα ανταλλάσσοντας emails για τα πρακτικά του εγχειρήματος.

Την επιλογή των «κατάλληλων» εικαστικών ανέλαβε ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μπόικος, επίσης ιδρυτικό μέλος των «Φίλων των Παξών» και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ. Στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιρλανδία, αναζήτησε καλλιτέχνες που να εμπνέονται κυρίως από θαλασσινά τοπία. H έκθεση των Denise Ferran, James Allen, Mick O’Dea, Barbara Allen και Neal Greig εγκαινιάζεται απόψε στο Παλαιό Σχολείο Λόγγου, ενώ αύριο ακολουθεί εκδήλωση με τον ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή Theo Dorgan στη Βιβλιοθήκη ΚΙΠ, στον Γάιο. Ο Σωτήρης Καμπουρόπουλος, η Αλεξάνδρα Κανδάνου και ο Σπύρος Μπογδάνος θα απαγγείλουν μεταφρασμένα ποιήματα του από τη συλλογή «Ελληνικά».

Ομως η κορύφωση των «Irish Wings» αναμένεται στις 9 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί το κονσέρτο με τους πρωτοπόρους του «ιρλανδικού μπουζουκιού» Andy Irvine και Donal Lunny, και τη συμμετοχή της Απόδημης Κομπανίας με μέλη Ελληνες της Μελβούρνης, καθώς και του Παξινού οργανοπαίκτη Ηλία Δένδια. Το μπουζούκι «ταξίδεψε» στην Ιρλανδία τη δεκαετία του ’60 και οι ντόπιοι μουσικοί το προσάρμοσαν στις ανάγκες τους, αντικαθιστώντας τις διατονικής κλίμακας χορδές με ομοφωνικές. Το αποτέλεσμα είναι πως «το ιρλανδικό μπουζούκι κουρδίζεται διαφορετικά από το ελληνικό. Στην πορεία, ανακαλύψαμε πως το μόνο που μπορούν να παίξουν μαζί είναι παραδοσιακές μελωδίες της Μακεδονίας και της Θράκης», εξηγεί η κ. Λύχνου. Την παραμονή της συναυλίας προγραμματίζεται ανοικτή συζήτηση για το μπουζούκι στην ελληνική και την ιρλανδική μουσική.

Ελληνικές συνταγές

Τέλος, στις 10 Ιουλίου η καταξιωμένη Ιρλανδή σεφ Paula McIntyre θα αποπειραθεί να εκτελέσει ελληνικές συνταγές εμπνευσμένες από τα κείμενα Ιρλανδών συγγραφέων και ποιητών για την Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον ιρλανδικές πρώτες ύλες, στο εστιατόριο Carnayo. Εφόσον υπάρχει ανταπόκριση του κοινού, υπάρχουν σχέδια για την καθιέρωση του θεσμού του πολιτιστικού αφιερώματος, που κάθε χρόνο θα εστιάζει στην κουλτούρα μιας από τις ευρωπαϊκές κοινότητες του νησιού. «Ισως του χρόνου ασχοληθούμε με τη γαλλική κουλτούρα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Κλοντ Ντεμπισί», υπογραμμίζει η κ. Λύχνου.

paxosfestival.com/el/irlandika-ftera/

Πηγή