Ισλανδία: Με νόμο η οικονομική ισότητα των φύλων

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η Ισλανδία κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπροστά, για άλλη μια φορά. Σύντομα θα είναι παράνομο να πληρώνονται διαφορετικά οι άνδρες και οι γυναίκες. Η μικρή θαυματουργή χώρα, απαιτεί πλέον από τις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι πληρώνουν το ίδιο τις γυναίκες και τους άνδρες. Η νομοθεσία λέει ότι όλες οι εταιρίες που απασχολούν 25 άτομα και πάνω, θα πρέπει να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι πληρώνουν ισότιμα τους υπαλλήλους τους ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ο νόμος ψηφίστηκε την Ημέρα της Γυναίκας 2017.

Παρόμοια συστήματα υπάρχουν στην Ελβετία και στην Μινεσότα της Αμερικής, όμως σε καμία από αυτές τις περιοχές του χάρτη δεν υπάρχει νομική δέσμευση. Έτσι στην Ελβετία οι γυναίκες κερδίζουν αναλογικά περίπου το 72% από όσα αμείβονται οι άνδρες για την ίδια δουλειά.

Το 2016, η γυναικεία εκπροσώπηση στο ισλανδικό κοινοβούλιο έφθασε το 48%. Ωστόσο, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα δεν συρρικνώνεται αρκετά γρήγορα. Τον Οκτώβριο του 2016, χιλιάδες γυναίκες έκαναν μια ισχυρή δήλωση στην Ισλανδία. Έφυγαν από τη δουλειά στις 2:38 ακριβώς, δηλαδή ακριβώς την ώρα όπου ουσιαστικά ξεκινούν να εργάζονται δωρεάν και διαδήλωσαν μαζικά.

Για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, αυτό το μικροσκοπικό σκανδιναβικό έθνος κατατάσσεται στην κορυφή των εθνών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την μικρότερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, ακόμη κι εδώ εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα αφού οι γυναίκες κερδίζουν από 14 έως 18% λιγότερα από τους άνδρες. Στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 92, ανάμεσα σε 144 χώρες.

Η πρώτη δεκάδα είναι η εξής:

1. Ισλανδία

2. Φινλανδία

3. Νορβηγία

4. Σουηδία

5. Ρουάντα

6. Ιρλανδία

7. Φιλιππίνες

8. Σλοβενία

9. Νέα Ζηλανδία

10. Νικαράγουα

Πηγή