Ατομική έκθεση του Νικόλαου Ι. Καββαδία: «Εικονογραφημένη Ταξιδιωτική Αφίσα»

“Εικονογραφημένη Ταξιδιωτική Αφίσα” / Ατομική Έκθεση – Νικόλαος Ι. Καββαδίας

Λευκάδα, 11 έως 20 Ιουλίου (11:00-13:00 & 20:00-23:00)

Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, Πλατεία Μαρκά.

Μια συλλογή ρετρό εικονογραφημένων ταξιδιωτικών αφισών, αφιερωμένη στις ομορφιές της Ελλάδας.

Είναι πολλά χρόνια τώρα που ξεκίνησα να μελετώ και να συλλέγω ρετρό εικονογραφημένα  ταξιδιωτικά πόστερ και πάει αρκετός καιρός πια, που αποφάσισα ότι ήθελα να δοκιμάσω σχεδιαστικά – γραφιστικά τη δημιουργία κάτι αντίστοιχου.

Μια τέτοια ιδέα μοιάζει πιθανόν αναχρονιστική στην εποχή μας – είναι πολλά δεκαετίες τώρα που η εικονογράφηση έχει δώσει τη θέση της στη φωτογραφία σαν θέμα ή φόντο ταξιδιωτικής αφίσας –  αλλά η απλότητα και η αθωότητα εκείνων των πόστερ σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες (παράλληλες με πολλά και διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα) ασκεί θαρρώ ακόμα μιαν ιδιότυπη γοητεία.

Από το Δεκέμβριο του 2015 και ένθεν καταπιάστηκα με την δημιουργία πρωτότυπων εικονογραφημένων αφισών στη λογική και το ύφος κλασσικής τουριστικής αφίσας. Αφετηρία (αλλά και σημείο συχνών επιστροφών) το νησί της Λευκάδας και λίγο αργότερα κάθε μέρος της Ελλάδας που μου κινούσε την περιέργεια ή προκαλούσε θαυμασμό. Οι συνθέσεις αποτυπώνουν γνωστά ή λιγότερο δημοφιλή τοπία όλης της χώρας, λιμάνια, τόπους θρησκευτικής λατρείας, φάρους και μεσαιωνικά κάστρα αλλά και σύγχρονα αρχιτεκτονικά θαύματα.

Τα έργα δημιουργούνται ψηφιακά. Η χρωματική παλέτα και το σχεδιαστικό στυλ στοχεύουν όχι σε μια ρεαλιστική απεικόνιση αλλά στην απόδοση της αίσθησης που γεννούν οι βίστες στον θεατή, ενώ εξέχουσα σημασία και θέση έχουν τα τυπογραφικά της κάθε σύνθεσης. Η γραφιστική άλλωστε είναι εφαρμοσμένη τέχνη, και η λογική του ταξιδιωτικού πόστερ είναι αν μη τι άλλο διαφημιστική.

Η σύντομη αυτή ανακοίνωση είναι ταυτόχρονα ανοιχτή πρόσκληση προς όλους. Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένω στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” στην πλατεία Μαρκά στη Λευκάδα, από την Τρίτη 11 έως και τις 20 Ιουλίου.

* Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας. Σπούδασα Προγραμματιστής Εφαρμογών και εργάστηκα για σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα σαν εκπαιδευτής σε Φροντιστήρια και Δ.ΙΕΚ διδάσκοντας πληροφορική. Από το 2006 μερικώς και λίγα χρόνια μετά αποκλειστικά, εργάζομαι ως freelancer γραφίστας/σχεδιαστής.

Νικόλαος Ι. Καββαδίας  (nikolaos.kavadias@gmail.com)

mob.: +30 6972865886 – web: http://fb.com/fnk.creative