Τι συστήνουν για τις διακοπές τους οι Ελληνες στους τουρίστες -Πού να πάνε

Σχεδόν όλοι με μια φωνή οι Ελληνες θα συνιστούσαν στους ξένους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα το 99% θα σύστηνε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και μόνο το 1% δεν το έκανε, σύμφωνα με την έρευνα της PayPal και GfK οι οποίες μέσα στον Ιούνιο ρώτησαν σχετικά 5.000 χρήστες του διαδικτύου σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Τσεχία.

Οσον αφορά για το ποιους συγκεκριμένους προορισμούς στην Ελλάδα θα σύστηναν οι Ελληνες στους ξένους τουρίστες, οι απαντήσεις αποδεικνύονται κλασικές: Τα ελληνικά νησιά (70%), την Ακρόπολη (60%), τη Θεσσαλονίκη (50%) και τους Δελφούς (40%), καθώς αυτούς θεωρούν πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες.

Από την έρευνα προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις διακοπές και το Ιντερνετ, όπως το πώς οργανώνουν τις διακοπές τους οι Ελληνες. Το 57% των Ελλήνων ξεκινά την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού τσεκάροντας μηχανές αναζήτησης, ενώ το 55% βασίζεται σε γνώμες και κριτικές φίλων. Το 25% των Ελλήνων ταξιδιωτών έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, έκδοση βίζας και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων βασίζεται σε πληροφορίες που πηγάζουν από offline μέσα.

Aθήνα

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Δελφοί

Πού πηγαίνουν διακοπές οι Ελληνες 

Από τα ερωτήματα για τις διακοπές των Ελλήνων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προκύπτει ότι την τελευταία τριετία ο ο πιο δημοφιλής προορισμός για τον Ελληνα τουρίστα ήταν η Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε το 44% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Δεύτερη η Κύπρος με ποσοστό 41% και τρίτη η Τσεχία με 15%.

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν, το 70% επισκέφθηκαν την Κεντρική και ανατολική Ευρώπη για αναψυχή και για πολιτιστικούς λόγους 70%, όπως οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία (30%). Άλλοι δημοφιλείς τύποι ταξιδιών μεταξύ των Ελλήνων πολιτών ήταν για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους (επιλέχθηκε από το 15%) επαγγελματικά ταξίδια (14%), καθώς και ταξίδια για ψώνια (13%). Μόλις το 9% ταξίδεψε με αφορμή συγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, κ.α.).

Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη την άνοιξη και διαμένουν λιγότερο από μια εβδομάδα.

Πόσα ξοδεύουν οι Ελληνες στο εξωτερικό 

Για τέτοιου είδους ταξίδια, το 35% των Ελλήνων ξοδεύει 250-500 ευρώ και το 34% ξοδεύει 501-1.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής ευκαιρία και χρονική περίοδος για ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι οι ετήσιες διακοπές, και ακολουθούν οι σύντομες αποδράσεις σε εθνικές εορτές-αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Η απόφαση σχετικά με την επιλογή του καταλύματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθορίζεται κυρίως από την τιμή και τις καλές γνώμες/κριτικές φίλων (87% και 74% αντίστοιχα). Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης (επιλέχθηκε από το 75% των τουριστών), οι τρόποι πληρωμής (71%), το ήσυχο περιβάλλον (65%) και η σύνδεση Wi-Fi (64%).

Το πλέον δημοφιλές μέσο μετακίνησης είναι το αεροπλάνο, το οποίο επιλέχθηκε από το 74% των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 30% ταξιδεύει με αυτοκίνητο και το 16% με λεωφορείο. Όσον αφορά στη διαμονή, οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν σε ξενοδοχεία (73%), σε σπίτια φίλων (16%) και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/κατοικίες (12%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), τα hostels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για διακοπές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καλύπτεται από μετρητά (62%), και έπονται οι πιστωτικές κάρτες (54%) και η PayPal (14%).

Φωτογραφίες: Shutterstock

Πηγή