Ferryhopper: Η πλατφόρμα κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που θα κάνει όλα τα ταξίδια σας στα νησιά πανεύκολα

Από την Κατερίνα Νανοπούλου

Τέσσερις φίλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν κάθε ακτοπλοϊκό ταξίδι και προγραμματισμός εύκολο και λειτουργικό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που φημίζεται για τα νησιά της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν είσαι τουρίστας και θέλεις να πας στην Κίμωλο ή το Καστελόριζο, που τα απευθείας δρομολόγια είναι περιορισμένα ή θέλεις να ταξιδέψεις από το ένα νησί στο άλλο, είναι δύσκολο να βρεις όλες τις επιλογές δρομολογίων μαζεμένες. Αυτό λοιπόν το πρόβλημα, που έχει λυθεί προ πολλού για τα αεροπορικά εισιτήρια θέλησαν να λύσουν οι Βασίλης Λαχανάς, Παναγιώτης Σαράφης, Χρήστος Σπαθαράκης και Aiden Short, δημιουργώντας το Ferryhopper, μία πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Η πλατφόρμα παρουσιάζει όλες τις απευθείας διαδρομές αλλά και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς δρομολογίων, επιτρέποντας έτσι στους ταξιδιώτες να κλείσουν εισιτήρια ακόμα και για νησιά που δεν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους.

ferryhopper

Πώς ξεκίνησε το Ferryhopper;
Ξεκινήσαμε ως τέσσερις φίλοι, οι Βασίλης Λαχανάς, Παναγιώτης Σαράφης, Χρήστος Σπαθαράκης και Aiden Short. Είμαστε όλοι γύρω στα 30, οι τρεις μας γνωριστήκαμε στην Ελβετία όπου κάναμε πρακτική στο CERN, ενώ ο τέταρτος είναι συμφοιτητής από το Λονδίνο. Οι δύο από εμάς είναι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ο τρίτος φυσικός με διδακτορικό στον προγραμματισμό για ιατρικές εφαρμογές και ο τέταρτός είναι μηχανικός περιβάλλοντος με εμπειρία στην διαχείριση καταστροφών. Έχουμε όμως την τύχη να έχουμε μαζί μας πολύ καλούς συνεργάτες, τη Μάρω Κατσίκα που έχει κάνει το design της σελίδας, τη Φύλλις Νικολάου που είναι η marketing specialist μας και το Champion Travel, με το οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, και το οποίο μας υποστηρίζει σε πολλά επίπεδα, προσφέροντάς μας πολύτιμη τεχνογνωσία στον τομέα των ακτοπλοϊκών εταιρειών και της έκδοση εισιτηρίων. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Ferryhopper, αρχικά ως ιδέα στο μυαλό μας και μετά ως πράξη, πριν από περίπου 1 χρόνο και «σαλπάραμε» στις 10 Απριλίου του 2017!

Τι είναι το Ferryhopper;
Το Ferryhopper είναι μια νέα πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που στόχο έχει μέσα από διαφορετικές λειτουργίες να κάνει την online κράτηση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Η μεγάλη διαφορά του Ferryhopper από τις υπόλοιπες πλατφόρμες είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις διαδρομές και να κλείσεις εισιτήρια για νησιά που δεν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους, προσφέροντας πολύ περισσότερες λύσεις και συνδυασμένα αποτελέσματα σε ένα όμορφο απλό και λειτουργικό περιβάλλον. Επίσης, πρόσφατα ξεκινήσαμε την υπηρεσία island hopping που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να κλείσει πολλαπλά ταξίδια σε μία κράτηση, ουσιαστικά δηλαδή να κλείσει όλο το ταξίδι του με ελάχιστα clicks.

Πώς και αποφασίσατε να δημιουργήσετε την συγκεκριμένη εφαρμογή;
Εδώ και χρόνια, αναρωτιόμασταν γιατί δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος να κλείσεις εισιτήρια με πλοίο για να πας από την Κρήτη στην Αστυπάλαια. Κι επίσης αναρωτιόμασταν: γιατί είναι τόσο πιο εύκολο να κλείσεις online αεροπορικά εισιτήρια αντί για ακτοπλοϊκά; Οπότε, το Ferryhopper προέκυψε μέσα από τη δική μας ανάγκη να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται την κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων συνολικά. Μια αστεία αλλά πραγματική ιστορία είναι πως πριν από κάποια χρόνια που είχαμε πάει παρέα διακοπές, ένας από εμάς είχε τυπώσει πολλές σελίδες με δρομολόγια για να βρει πως θα πάει από την Αστυπάλαια στην Ανάφη. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο εμάς, και ότι μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο εύκολο για όλους. Πέρα από αυτό όμως, πιστεύουμε ότι η online κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και όλες οι σχετικές υπηρεσίες είναι αρκετά πίσω σε σχέση με παρόμοιες ταξιδιωτικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα αεροπορικά εισιτήρια. Και έχουμε πολλές ιδέες στο μυαλό μας με τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την online κράτηση αλλά και το ταξίδι με πλοίο αυτό που πραγματικά είναι, μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία που σηματοδοτεί την αρχή των διακοπών.

ferryhopper

Γιατί είναι σημαντική η υπηρεσία που προσφέρει το Ferryhopper;
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θεωρούμε ότι ανακαλύψαμε και την πυρίτιδα! Σίγουρα όμως, είναι πολύ σημαντικό να έχεις όλες τις πιθανές επιλογές όταν ψάχνεις να κλείσεις το ταξίδι σου, και είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις όλα τα πιθανά αποτελέσματα για συνδέσεις νησιών αντί να ψάχνεις χειροκίνητα με τη μέθοδο της απαγωγής! Φανταστείτε όμως, αν για έναν Έλληνα η όλη διαδικασία του φαίνεται δύσκολη, πόσο πρωτόγονή και δαιδαλώδης θα φαίνεται σε έναν ταξιδιώτη από το εξωτερικό, που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ με πλοίο και θα φαντάζεται είτε τον Τιτανικό είτε κάποια ξύλινη σχεδία! Επίσης, δώσαμε πάρα πολύ βάρος στην εμπειρία του χρήστη, στο design και στη λειτουργικότητα και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ατού του Ferryhopper. Αυτό που ακούμε ως πρώτο σχόλιο για το site και χαιρόμαστε και εμείς και η Μάρω (η φοβερή γραφίστριά μας) είναι πόσο εύχρηστο, όμορφο και απλό είναι.

Υπήρχαν δυσκολίες να συντονιστούν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε ένα site;
Σίγουρα πολλές, κυρίως στο τεχνικό επίπεδο όπου ακόμα προσπαθούμε να απλοποιήσουμε πολλά πράγματα και σε αυτό που βλέπει ο χρήστης, αλλά και σε ένα επίπεδο πιο κάτω. Από εκεί πέρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά κάθε εταιρεία καθώς η κάθε μια έχει την δική της πολιτική τιμολόγησης, διαφορετικούς τύπους θέσεων, καμπινών ή εκπτώσεων κλπ. Αυτό είναι το κυριότερο από τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν ώστε να καταλήξουμε σε ένα λειτουργικό μοντέλο. Σε αυτό το κομμάτι, στηριχτήκαμε στο σύστημα της FORTHcrs, το οποίο μας παρέχει την επικοινωνία με το σύστημα των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς και την πληροφορία σχετικά με τα απευθείας δρομολόγια. Ευτυχώς για εμάς, επειδή χτίσαμε όλο τον κορμό της πλατφόρμας από την αρχή μόνοι μας, είχαμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το σύστημά μας κατά περίπτωση και άρα να ενσωματώσουμε τις διαφορές κάθε εταιρείας σε ένα ενιαίο μοντέλο. Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση ενσωμάτωσης επιπλέον εταιριών, αλλά κυρίως, σχεδιάζουμε την εμφάνιση αποτελεσμάτων για μικρότερες συνδέσεις και μικρότερες εταιρείες όπως για παράδειγμα ferry-boats για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα της online κράτησης. Στόχος μας είναι, στο σύντομο μέλλον να είμαστε σε θέση να παρέχουμε όλα τα πιθανά αποτελέσματα για οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή σύνδεση και εταιρεία. Να είναι δηλαδή το Ferryhopper η πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης για όποιο πλοίο ή δρομολόγιο στην Ελλάδα, αλλά και χώρες του εξωτερικού.

Μέχρι στιγμής το κοινό σας είναι περισσότερο ελληνικό ή τουρίστες του εξωτερικού;
Η αρχική μας σκέψη ήταν να απευθυνθούμε περισσότερο στην ελληνική αγορά τον πρώτο χρόνο, ακριβώς γιατί είναι πιο κοντά σε αυτό που κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε, αλλά και γιατί πιστεύαμε πως θα μας ήταν πιο εύκολο να γίνουμε γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Με πολλή χαρά είδαμε όμως ότι πολύ σύντομα το Ferryhopper άρχισε να αναφέρεται από (άγνωστους σε εμάς) χρήστες σε μεγάλα ταξιδιωτικά forum όπως το TripAdvisor. Ως αποτέλεσμα, πολύ σύντομα η κίνηση που αποκτήσαμε από το εξωτερικό πολλαπλασιάστηκε, σε βαθμό που πλέον σχεδόν οι μισές κρατήσεις στο site μας είναι από ξένους ταξιδιώτες. Κάτι που είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο σε αυτά τα forum αλλά και στην επικοινωνία που έχουμε με τους ανθρώπους που κλείνουν από το ταξίδι τους με το Ferryhopper.

Σκέφτεστε μελλοντικά να συνδέσετε τις υπηρεσίες σας και με άλλα μέσα (όπως αεροπλάνο), ώστε να προσφέρετε στους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, μία ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία;
Είναι η πρώτη ερώτηση που ακούμε και η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια τέτοια ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά, ήταν συνειδητή επιλογή μας να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που να έχει αποκλειστικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το να παρέχεις ένα συγκεκριμένο προϊόν σου επιτρέπει να έχεις ένα αποτέλεσμα που είναι ολοκληρωμένο, βελτιστοποιημένο στην ανάγκη που θέλεις να καλύψεις και πολύ πιο εύκολο για τον χρήστη. Αυτός είναι και ο τρόπος που δουλέψαμε από την αρχή το Ferryhopper, προσέχοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια και δουλεύοντας από το γραφιστικό μέχρι το αλγοριθμικό επίπεδο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο απλό γίνεται παρέχοντας όμως παράλληλα μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία βελτιώσεων και προσθήκης νέων λειτουργιών. Αν σε αυτό το πλαίσιο, μελλοντικά αποφασίσουμε να εστιάσουμε και σε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης πλην των πλοίων, θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθετε.

Πηγή