Με ένα βιβλίο κι έναν κήπο…

Στο ειδυλλιακό επτανησιακό σκηνικό του κήπου του Ξενοδοχείου Santa Maura, στο πιο καλοκαιρινό και αισιόδοξο σημείο της αγοράς, απομονωμένο όμως στην αρχοντιά της περίκλειστης από γιασεμιά και γεράνια και πρασινάδες αυλή του, πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017. Στα ταχτοποιημένα με την αβρότητα παραδοσιακής επτανησιακής νοικοκυροσύνης τραπεζάκια, στρωμένα με διπλά ολοκάθαρα τραπεζομάντιλα, φιλοξενήθηκαν τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης και του βιβλίου, ενώ η μέρα ήταν ακόμα ζωηρή και προμήνυε μιαν ειδυλλιακή καλοκαιρινή βραδιά. Ο Γιώργος, η Αγγελική (Σταματέλου), εξαιρετικής ευγένειας οικοδεσπότες, έχουν φροντίσει για τα πάντα, με τον σεβασμό και την ανώτερη χειρονομία ενός πολιτισμού που κληρονομείται από γενιά σε γενιά  και γίνεται ήθος. Κατά παρέες έφταναν στον φιλόξενο κήποι οι καλεσμένοι μας, τους υποδέχονταν οι οικοδεσπότες, κι έπειτα έσπευδαν να τους σερβίρουν με τη γενναιοδωρία και την αυθόρμητη ανταπόκρισή τους.

Η σκηνοθεσία της βραδιάς είχε την πνευματική ουσία μιας εκδήλωσης για το βιβλίο. Είχαμε να διαβάσουμε και να συζητήσουμε πάνω στΗ Μητρική γλώσσα του Βασίλη Αλεξάκη, του δίγλωσσου συγγραφέα, που από το Παρίσι έχει έρθει πρόσφατα να εγκατασταθεί, μόνιμα πια, στην Ελλάδα. Ένα μυθιστόρημα, που με αφορμή το αινιγματικό Ε του Μαντείου των Δελφών και μέσα σε μια σπονδυλωτή κινηματογραφική μυθοπλασία έρχεται να κεντρίσει-όπως και σε άλλα μυθιστορήματά του-το ενδιαφέρον μας για τη γλώσσα, τις λέξεις, τη σκέψη, περνώντας σαν εμμονή στις επιμέρους «ιστορίες» του αυτό το μυστήριο που διαπερνά την ανθρώπινη οντότητα και διαπλέκεται με την ύπαρξη, τον έρωτα, τη μοναξιά, τη δραματικότητα και ίσως το θαύμα της αγάπης. Πολλές και διαφορετικές γνώμες, όπως συμβαίνει και με την εμπειρία της ανάγνωσης και μάλιστα μιας ανοίκειας ανάγνωσης, σαν αυτή που μας προσφέρει το «νέο μυθιστόρημα». Πολλή συζήτηση, πολύς προβληματισμός, περισσότερη χαρά από τη συναισθηματική εγγύτητα μιας καλοκαιρινής βραδιάς. Ένας πολιτισμός που ταιριάζει στο βιβλίο, που ταιριάζει και αμείβει τους ανθρώπους που τον μοιράζονται.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Γιώργο και την Αγγελική γιατί άνοιξαν αφιλοκερδώς το «σπίτι» και την καρδιά τους, γιατί πλούτισαν τη βραδιά με την ποιότητα της χειρονομίας τους. Και υποσχόμαστε, αν δεν κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας τους, κι άλλες ακόμα ιδιαίτερες βραδιές πολιτισμού στην αρχοντική τους αυλή…

Καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!