«Ο σμιλευτής χρόνος» στην Πρέβεζα

«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει». Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας από τους ελάχιστους λογοτέχνες του κόσμου, που μπορούσε να «πλάσει» την τέχνη ανάμεσα στο Θείο και το ανθρώπινο, να… αναμετρηθεί μαζί της. Ακόμη και με τον ίδιο το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως όταν στην πόλη της Πρέβεζας, βαδίζοντας στα… χνάρια του Καζαντζάκη, τρία ανήσυχα πνεύματα, αποφασίζουν να αναμετρηθούν με το χρόνο, να «καβαλήσουν» το άρμα του και να συναντηθούν μαζί του σε ένα «ταξίδι» που μόνο οι τολμηροί της ζωής μπορούν να το απολαύσουν;

Η πρωτοβουλία συγκρουσιακή. Με πεδίο σύγκρουσης το Ναυτικό Μουσείο της πόλης στα παλαιά Σφαγεία. Όπως συγκρουσιακή είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να τα βάλει με το χρόνο. Σε μία αναμέτρηση «πολεμική» που ο άνθρωπος νικά μόνο αν αφήνει το αποτύπωμά του στους αιώνες. Μία ομηρική διάσταση της τέχνης, όπου ο… σμιλευτής χρόνος, μέσω των τριών καλλιτεχνών (Δημήτρης Μπέκας, Βασίλης Γκίζας, Λευτέρης Χατζηθεοδώρου), μας ιντριγκάρει με τον τρόπο που «σημαδεύει» τις ζωές των ανθρώπων.

Φόντο η Πρέβεζα! Η υπέροχη Πρέβεζα, όπου οι τέχνες της φωτογραφίας, της μουσικής, του θεάτρου, της συγγραφής και των εικαστικών, θα ξεκινήσουν μία οδυσσειακή περιπέτεια, «παντρεμένες» με την ίδια τη ζωή.

Μυστηριακή θα παραμείνει και η προετοιμασία μίας καλλιτεχνικής προσπάθειας που φιλοδοξεί να «παλέψει» με το χρόνο και να δημιουργήσει μία πολιτιστική παρακαταθήκη για την Πρέβεζα και τους επισκέπτες της.

Με το αποτέλεσμα να είναι η ολοκλήρωση της μυσταγωγίας του ταξιδιού! Όπως ταξιδεύει και ο χρόνος μέσα από τις ζωές των ανθρώπων…

Πηγή