Κι αν οι ηγέτες του κόσμου ήταν άστεγοι;

Ένας Σύρος καλλιτέχνης παρουσιάζει τους ηγέτες του κόσμου ως πρόσφυγες, σε ένα project που γιορτάζει την ευάλωτη πλευρά του ανθρώπου.

«Ας το πούμε καθαρά. Είμαι αδύναμος. Και εσείς, επίσημα οι ισχυρότεροι, δεν είστε τόσο ισχυροί. Ας το γιορτάσουμε αυτό». Ο Αμπντάλα Αλ Ομάρι είναι Σύρος καλλιτέχνης με έδρα το Βέλγιο. Με κεντρικά πρόσωπα τους ηγέτες του κόσμου, δημιουργεί μια σειρά έργων που τιμούν την ευάλωτη πλευρά μας, με τίτλο The Vulnerability Series.

Η σειρά αποτελείται από φανταστικά πορτραίτα που παρουσιάζουν τους ηγέτες του κόσμου ως άοπλους ή εκτοπισμένους πολίτες. Στους πίνακές του, ο Ομάρι εξαλείφει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ισχυρών όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, Ο Κιμ Γιονκ Ουν και άλλου, και τους απεικονίζει τους σε στιγμές απόγνωσης.

Στην αρχή ο Ομάρι ξεκίνησε το project για να εκτονώσει τον θυμό που ένιωθε για τη δική του κατάσταση προσφυγιάς. Καθώς όμως δούλευε πάνω σε αυτό, προσπαθώντας να αποκαλύψει την ανθρώπινη πλευρά τους, έφτασε σε μια κατάσταση ενσυναίσθησης. «Το ευάλωτο στοιχείο, είναι ένα δώρο που όλοι πρέπει να γιορτάσουμε» λέει ο καλλιτέχνης.

Η σειρά The Vulnerability Series παρουσιάζεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού 2017, στην σόλο έκθεση του Ομάρι, στη γκαλερί Ayyam στο Ντουμπάι.

Πηγή