Δεκατέσσερα ιδρύματα τέχνης σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο περίπου 25 εκατομμύρια εικόνες τέχνης, φωτογραφίες και μη δημοσιευμένα ιστορικά έγγραφα τέχνης, δίνοντας άμεση πρόσβαση σε σπουδαστές, καθηγητές και ερευνητές, κάνοντας την ιστορία της τέχνης πολύ πιο προσιτή.

Στη νέα βάση δεδομένων που δημιούργησε η PHAROS Art πρωταγωνιστεί η συλλογή Frick της Νέας Υόρκης και τα αριστουργήματα του Ινστιτούτου Courtauld (Λονδίνο), το Fondazione Federico Zeri (Μπολόνια), το Getty Research Institute (Λος Άντζελες) το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης του Παρισιού, το Ινστιτούτο Kunsthistorisches της Φλωρεντίας, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Κέντρο για τη βρετανική τέχνη του Yale (New Haven), μεταξύ άλλων.

PHAROS Art Research Database

Σύντομα οι ερευνητές θα έχουν όλες τις εικόνες που χρειάζονται δωρεάν on line. Προς το παρόν, μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα από 60.000 έργα τέχνης και σχεδόν 100.000 εικόνες.

Στον κατάλογο προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότερα αρχεία, ενώ στο μέλλον θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα και άλλα ιδρύματα. Ως παράδειγμα, τη βιβλιοθήκη βιβλιογραφίας της συλλογής Frick, η οποία κατέχει χιλιάδες εικόνες και σημειογραφίες σχετικά με την απόδοση της εικονογραφίας και άλλες ιστορικές λεπτομέρειες της τέχνης, επισκέφθηκαν 2.500 ερευνητές, ενώ ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός – περίπου 75.000 ερευνητές από 91 χώρες τις εξέτασαν μέσω του διαδικτύου.

PHAROS Art Research Database

Ο ιστότοπος επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν οι χρήστες να αναζητούν πληροφορίες βάσει μιας εικόνας που ανεβάζουν και όχι μόνο βάσει ενός κειμένου, πλεονέκτημα που θα κάνει τη βάση δεδομένων προσβάσιμη σε κάθε γλώσσα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ανεβάσουν τις δικές τους εικόνες για να αναγνωρίσουν τα αντίστοιχα και συναφή έργα.

PHAROS Art Research Database

Πηγή