BBC: Θα γίνει η Αθήνα η νέα Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τεχνών;

Από την Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Ένα αφιερωματικό ρεπορτάζ στο BBC: «Η Αθήνα είναι μια πόλη όπου (ελαφρώς) δεν ισχύει ο νόμος, αλλά αυτό την κάνει συναρπαστική…»

Νωρίτερα φέτος, ο βρετανός καλλιτέχνης, Μάικλ Λάντι, δειπνούσε έξω από ένα εστιατόριο στην Αθηναϊκή γειτονιά που λέγεται Εξάρχεια. – εκεί που οι δρόμοι γεμίζουν με Αναρχικούς και οι τοίχοι με γκράφιτι – όταν βρέθηκε με χημικό αέριο γνωστό κι ως δακρυγόνο στα μάτια. «Τη μια στιγμή απολάμβανα το vegeterian δείπνο μου, κι από την άλλη βρέθηκαν τριγύρω τύποι με μάσκες … και μια ταραχή. Ηρθε από το πουθενά…»

Κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του BBC για την Αθήνα της κρίσης αλλά την Αθήνα της τέχνης με τον τίτλο: «Μπορεί η Αθήνα να γίνει η καινούργια πρωτεύουσα των τεχνών της Ευρώπης;».

«Η Αθήνα είναι μια πόλη όπου (ελαφρώς) δεν ισχύει ο νόμος, αλλά αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα σ’ αυτήν. Είναι ένα συναρπαστικό μέρος», λέει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης που εως τις 11 Ιουνίου παρουσιάζει την πρωτοποριακή έκθεσή του με τίτλο «Breaking news-Athens» στη Διπλάρειο Σχολή της Πλατείας Θεάτρου.

Εχοντας περάσει πολλές εβδομάδες στην πόλη και ζώντας πλάι στους Αθηναίους, ο Λάντι αναφέρει στο BBC: «Επτά ή οκτώ χρόνια στην ελληνική κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος σ’ αυτήν κι ο κόσμος παίρνει αποστάσεις από την πολιτική. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει και πολύ ενέργεια». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Αθήνα μου θυμίζει το Λονδίνο 30 με 40 χρόνια νωρίτερα. Υπάρχουν πολλά άδεια κτήρια και οι καλλιτέχνες αγαπούν τους άδειους βιομηχανικούς χώρους διότι προσφέρουν φθηνά στούντιο σε κεντρική σημεία της πόλης που μπορεί να γίνουν πιθανοί εκθεσιακοί χώροι».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη, «αυτλή είναι μια αναφορά στην ζωηρή σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή που αναδύθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 όταν τα ενοίκια ήταν χαμηλά.Υπάρχει ένα “hype” γύρω από την Αθήνα, αυτό είναι αλήθεια», λέει. « Η Αθήνα είναι σέξι τώρα».

Ο συντάκτης του άρθρου, Αλαστάιρ Σοόυκε, συνομιλεί επίσης με τον Γιώργο Δρίβα, τον καλλιτέχνη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ αναφέρεται στην διεθνή έκθεση Documenta 14 που για χρόνια φιλοξενούνται στο Κάσσελ, ενώ για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται με την Αθήνα, η οποία έδωσε την αφορμή ενός ιδιαίτερου debate μεταξύ της διευθύντριας του ΕΜΣΤ, Κατερίνας Κοσκινά και της κριτικού κι επιμελήτριας, Ιλιάνας Φωκιανάκη στο περιοδικό τέχνης Apollo.

Πηγή