Μάθε από τις μέλισσες

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Οι μέλισσες έχουν γνωστικές δυνάμεις πέρα από αυτές που πιστεύαμε. Μια έρευνα ρίχνει φως στις δυνατότητες εξέλιξης της κοινωνίας τους

Μπορεί να έχουν μικροσκοπικά μυαλά, αλλά αποδεικνύεται ότι οι εργατικές μας μέλισσες μόνο ρομποτάκια δεν είναι, αφού μπορούν όχι μόνο να μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία παρατηρώντας τις άλλες, αλλά, να εξελίξουν όσα έμαθαν και να αυτοσχεδιάσουν ώστε να κάνουν το έργο τους ακόμα πιο εύκολο.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει πως οι μέλισσες μπορούν να διδαχτούν και εκτελέσουν ένα καθήκον που κανονικά δεν θα το έκαναν, παρατηρώντας άλλες μέλισσες, ενώ επίσης μπορούν και να βελτιώσουν τον τρόπο. Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι μέλισσες έχουν γνωστικές δυνάμεις πέρα από αυτές που πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να έχει ένα έντομο.

Αυτό το επίπεδο της εγκεφαλικής δύναμης δεν έχει βρεθεί ποτέ σε άλλο έντομο, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφουν την έρευνα. Ο Olli Loukola του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, λέει ότι προηγούμενες έρευνες είχε δείξει ότι οι μέλισσες μπορούν επίσης να επιλύσουν μια σειρά από πολύπλοκα καθήκοντα, όπως η κατηγοριοποίηση αντικειμένων, αλλά και να συλλάβουν έννοιες όπως η μέτρηση και ο χώρος.

«Η μελέτη αυτή βάζει τέλος στη ιδέα ότι οι μικροί εγκέφαλοι περιορίζουν τα έντομα στο να έχουν περιορισμένη συμπεριφορική ευελιξία και μόνο απλές ικανότητες μάθησης» ενώ επισημαίνει πως η ευελιξία τους και οι ικανότητές τους να προσαρμόζονται μπορεί να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν στις διαρκείς κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο Δρ. Barron λέει ότι η μελέτη παρέχει επίσης μια διαφορετική προοπτική για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Για μένα, τα βασικά ερωτήματα είναι πώς οι μέλισσες είναι σε θέση να επιτύχουν αυτό το επίπεδο ευελιξίας με έναν εγκέφαλο που έχει λιγότερο από ένα εκατομμύριο νευρώνες; Και αν μια μέλισσα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με ένα τόσο μικροσκοπικό μυαλό, γιατί το δικό μας είναι τόσο μεγάλο;».

Η μέλισσα ζει στη Γη περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο «παλιούς» κατοίκους του πλανήτη που κατάφερε να επιβιώσει έως σήμερα.

Πηγή