Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια»

Θα κυριαρχήσουν στο μέλλον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς μπορούν να φτάσουν σε κάλυψη στο 100%, όπως επισημαίνει ο οργανισμός REN21, επικαλούμενος το παράδειγμα αρκετών περιοχών, νησιών και πόλεων που έχουν θέσει ήδη τέτοιο στόχο.

Ο REN21 συνομίλησε με 114 ειδικούς από όλο τον κόσμο και το 90% αυτών έκρινε ότι οι ΑΠΕ οδηγούν σε ενισχυμένη ενεργειακή πρόσβαση τις κοινότητες ανά τον πλανήτη. «100 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν πλέον ηλεκτρισμό μέσω διανεμόμενων ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων και οι αγορές για αυτά τα συστήματα αυξάνονται γρήγορα», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, πάνω από το 70% των ειδικών θεωρεί ότι είναι εφικτή η μετάβαση του πλανήτη προς το 100% ΑΠΕ, με τους Ευρωπαίους και Αυστραλούς να στηρίζουν περισσότερο αυτή την άποψη. Ακόμη ένα 70% εκτιμά ότι το κόστος των ΑΠΕ θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα «κερδίσει» τα ορυκτά καύσιμα εντός δέκα ετών. «Τα αιολικά και τα φ/β είναι ήδη ανταγωνιστικά έναντι της συμβατικής παραγωγής στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ», αναφέρει ο REN21.

Εφικτή η μετάβαση του πλανήτη σε 100% «πράσινη ενέργεια»

Ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος του οργανισμού, δήλωσε σχετικά ότι το 2004, όταν ο REN21 ιδρύθηκε, το μέλλον των ΑΠΕ έμοιαζε πολύ διαφορετικό. «Εκείνη την εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2016 οι ΑΠΕ θα αντιστοιχούν στο 86% όλων των νέων μονάδων στην Ε.Ε.», όπως εξήγησε.

Παλιρροϊκή ενέργεια
Την ίδια στιγμή, στα τέλη του 2016, η Ευρώπη διέθετε 13 μεγαβάτ παλιρροϊκής ενέργειας και 5 μεγαβάτ κυματικής ενέργειας, ενώ άλλα 30 μεγαβάτ έργων τελούσαν υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με το σύνδεσμο Ocean Energy Europe, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά πραγματικής ανάπτυξης για τον κλάδο, ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί με 130 εκατ. ευρώ από το 2014 μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Επίσης, κεφάλαια προσέφερε πέρυσι και η EIB.

Όπως τονίζει ο σύνδεσμος, έργα-σταθμοί στην παλιρροϊκή ενέργεια ήταν τα πάρκα στο Paimpol-Brehat της Γαλλίας και το MeyGen και Shetland στη Σκωτία. Το MeyGen συγκεκριμένα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παλιρροϊκής ενέργειας μέχρι σήμερα.

Στην κυματική ενέργεια, 21 γεννήτριες εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη μέχρι τώρα και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλων 20 με συνολική ισχύ 12 μεγαβάτ.

Πηγή