Fleche «Γιώργος Βίδος» 2017, στη Λευκάδα

Από τον Έκτορα Μπαρδάκο

Ήταν Απρίλιος του 2009, όταν ο Γιώργος Βίδος, φίλος, συμποδηλάτης, τριαθλητής, πρωταθλητής κολύμβησης, έχασε τη ζωή του στο brevet Πύργου 2009. Παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό, έξω από την Αρχαία Ολυμπία, κάνοντας την ελληνική παρέα μεγάλων αποστάσεων μικρότερη.

Fleche Γιώργος Βίδος
Τον Γιώργο τον είχα συναντήσει πολλές φορές στα sunset rides του cyclist-friends, σε δίαθλα, τρίαθλα, στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2008 και στα πρώτα μου brevets. Ήταν ένας αθλητής που τα έδινε όλα. Όταν στο Ble Cycling Club αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το πρώτο Fleche, παρατηρήσαμε πως σε πολλές χώρες δίνεται το όνομα ενός σημαντικού ποδηλάτη [πχ. Opperman -Oppy https://en.wikipedia.org/wiki/Hubert_Opperman  στην Αυστραλία, Paul de Vivie -Velocio https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_de_Vivie – στη Γαλλία. Για εμάς ήταν και είναι σημαντικό να μην ξεχαστεί η απώλεια του Γιώργου που πολλά από τα μέλη μας έζησαν σε εκείνο το μαύρο brevet.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να πάρουμε την άδεια από την οικογένεια Βίδου ώστε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα του Γιώργου για την ετήσια εκδήλωση. Η άδεια μας δόθηκε και ονομάσαμε την ελληνική εκδήλωση Fleche «Γιώργος Βίδος».

Το Fleche είναι μια γιορτή της ποδηλασίας
Τα Fleches είναι σε κάθε χώρα η γιορτή της ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων. Είναι η εκδήλωση που συναντώνται οι ποδηλάτες, συζητούν για τις εμπειρίες τους και μοιράζονται τους στόχους τους.
Βέβαια, όπως και στα brevets στα Fleches υπάρχουν κανόνες. Η διαφορετικότητα της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί ομαδική δοκιμασία (ομάδες 3-5 άτομα), πως η κάθε ομάδα ποδηλατεί για συγκεκριμένες ώρες (24) και όχι για συγκεκριμένη απόσταση και πως η κάθε ομάδα φτιάχνει μόνη της τη διαδρομή της, αλλά με τερματισμό σε ένα κοινό σημείο για όλες τις ομάδες. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι δευτερεύοντες κανόνες.
Όταν βγάζουμε το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο φροντίζουμε ο τόπος τερματισμού να είναι μια σημαντική ποδηλατική τοποθεσία κάθε χρόνο. Το 2015 ήταν η Αθήνα, το 2016 ήταν η Λάρισα και το 2017 ήταν η Λευκάδα.
Φέτος ήταν για εμένα ήταν η πιο συναισθηματικά φορτισμένη χρονιά… Αυτή η γιορτή/μνήμη ήταν μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες ποδηλατικές μας διαφορές και να ζήσουμε αυτό που μας ενώνει: Την αγάπη μας για τις μεγάλες αποστάσεις.
Οχτώ ομάδες ξεκίνησαν και τερμάτισαν τη δική τους περιπέτεια. 8 διαφορετικές διαδρομές, 8 διαφορετικές ώρες εκκίνησης και οι 8 αρχηγοί περιέγραψαν την εμπειρία τους στο γεύμα. Αν και η διαδρομή Αθήνα Λευκάδα δεν φαίνεται να έχει πολλές εναλλακτικές, οι διαδρομές ήταν τόσο πρωτότυπες που σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε βραβείο καλύτερης διαδρομής! (ιδέα για το μέλλον!). Και φυσικά οι δυσκολίες που συνάντησε η κάθε ομάδα ήταν διαφορετικές και η αντιμετώπισή τους πολλές φορές πρωτότυπη – ποιος είχε σκεφτεί να αγοράσει γάντια εργασίας από βενζινάδικο για να κατέβει μια κρύα νυχτερινή κατηφόρα;!
Δόθηκαν τρία βραβεία, στην ομάδα με τα περισσότερα χιλιόμετρα, με τα περισσότερα υψομετρικά και με τα περισσότερα άτομα στον τερματισμό.
Το σημαντικότερο όμως σημείο της εκδήλωσης είναι, όπως κάθε χρόνο, η παρουσία της Βάλιας, αδερφής του Γιώργου, στις απονομές και η συγκίνηση όσων την γνωρίζουν.

Ένα μεγάλο μπράβο και «ευχαριστώ» σε όλους όσοι αγκάλιασαν την εκδήλωση και βοήθησαν στη διοργάνωσή της. Πρώτο από όλους τον Απόστολο Γαζή, χωρίς αυτόν θα ήταν πιο φτωχά τα πράγματα. Στα ΚΤΕΛ Λευκάδας και τη Μαρίνα Λευκάδας. Στον Γιάννη Καραγιώργη, τον Φραγκίσκο Βέλλη, τον Γιάννη Τζιβιέρη και τη Βάσω Λαζοπούλου, για τη βοήθειά τους στα “logistics”. Στη σύντροφό μου Λένα για τη βοήθεια στο ταξίδι και τις απονομές.

Ένα μεγάλο συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που βρέθηκαν στην εκκίνηση και τον τερματισμό του Fleche «Γιώργος Βίδος».

Οι ομάδες, τα χιλιόμετρα και τα βραβεία (αλφαβητικά στα αγγλικά)
Audax Randonneurs Grece

Αθήνα – Λευκάδα, 418 χλμ.

Μπάχαλοι

Λιβανάτες – Καλλιγόνι, 363 χλμ.

Beauty and the Beasts (βραβείο περισσότερων ατόμων, 5 άτομα συμπεριλαμβανομένης  μίας γυναίκας)

Ελευσίνα – Αγ. Νικόλαος, 384 χλμ.

ΜπΛευκάδα

Ελευσίνα – Λευκάδα, 414 χλμ.

Road It

Χαλκίδα – Βόνιτσα, 364 χλμ.

The Good, the Bad and the Ugly 5th dimension (βραβείο περισσότερων υψομετρικών – 4150μ.)

Θεσσαλονίκη – Λούρος, 378 χλμ.

Wanderers

Ελευσίνα – Πάλαιρος, 371 χλμ.

Ζέφυρος (βραβείο περισσότερων χιλιομέτρων – 426 χλμ.)

Αθήνα – Λευκάδα, 426 χλμ.

Σας περιμένουμε «Και του χρόνου» στη γιορτή των μεγάλων αποστάσεων!

Πηγή