Mεγάλο και μικρό Πάπιγκο, Ν.Ιωαννίνων: Η γοητεία της πέτρας

Κείμενο: Βασιλική Κεράστα

Κείμενο Παχαλινών εθίμων: Γιάννης Χρυσάφης

Θα πάτε για:

Τα αηδόνια που θα σας ξυπνούν το πρωί και όλο τον ανοιξιάτικο οργασμό του δυτικού Ζαγορίου. Δύο από τα πιο γνωστά πετρόχτιστα χωριά του –το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 950 μ. και 1.050 μ. αντίστοιχα–συνδυάζουν απίθανα τοπία και υψηλές παροχές σε ξενοδοχεία και ξενώνες. Θα απολαύσετε θέα στους Πύργους της Αστράκας και στο Φαράγγι του Βίκου, ελληνικό πρωινό και ζαγορίσια κουζίνα με τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες spa και κυρίως πηγαία φιλόξενους Ηπειρώτες, δεμένους με τον τόπο τους.

Το απόκρημνο μονοπάτι της Αγίας Παρασκευής με θέα στο Φαράγγι του Βίκου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Rafting και river trekking στον Βοϊδομάτη. Αυτή την εποχή τα χιόνια λιώνουν και το νερό που κυλάει στις πλαγιές καταλήγει στον Βοϊδομάτη, του οποίου η στάθμη έχει ανέβει αισθητά. Ο παραπόταμος του Αώου είναι στην καλύτερη κατάσταση για rafting, πεζοπορίες στο μονοπάτι πλάι του και για πλατσούρισμα σε κρυστάλλινα νερά. Τριγύρω πετούν σουσουράδες, κοκκινομύτηδες και πλήθος άλλων πουλιών, ενώ σύντομα αναμένονται τα πρώτα χελιδόνια.

Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου. Ξεχάστε το κινητό σας (που ούτως ή άλλως δεν θα έχει σήμα), πάρτε μια βαθιά ανάσα και διανύστε όλο το φαράγγι σε περίπου επτά ώρες. Θα εισπνεύσετε αρώματα βοτάνων, όπως θυμαριού, ρίγανης και άγριας μέντας, ανάμεσα στα 1.500 διαφορετικά είδη που ευδοκιμούν κατά μήκος του φαραγγιού.

Εστιατόριο της περιοχής. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ακολουθήστε τον δρόμο για τις Κολυμπήθρες. Περίπου 500 μέτρα από το Μικρό Πάπιγκο θα δείτε τις φυσικές οβίδες, όπως τις λένε οι ντόπιοι, που έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου το ρέμα του Ρογκόβου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα φαράγγι και άλλη μία πεζοπορία χωρίς σήμα στο κινητό. Οι πιο τολμηροί και σκληραγωγημένοι βουτήξτε!

Το Μεγάλο Πάπιγκο με φόντο τους Πύργους της Αστράκας. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Περιπλανήσεις στα χωριά και στάσεις δίπλα σε περίτεχνα γεφύρια. Αφουγκραστείτε τους πεντακάθαρους ήχους της φύσης κι αν είστε τυχεροί, παρατηρήστε το πέταγμα ενός αετού ή απλώς ταΐστε μια αγριόγατα που θα συναντήσετε σε κάποιο από τα μοναδικά Ζαγοροχώρια. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικό χαρακτήρα κι όλα μαζί συνθέτουν ένα σύμπλεγμα χωριών, το οποίο είναι χτισμένο με πέτρα και μεράκι.

Το Πάσχα στα Ζαγοροχώρια

Και τα 46 χωριά του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, με τη μαγευτική ομορφιά της ανοιξιάτικης φύσης, αποτελούν το ιδανικό σημείο αναφοράς για τον εορτασμό ενός απλού, κατανυκτικού και μακριά από θορύβους Πάσχα των Ελλήνων. Τα παραδοσιακά εκκλησάκια της περιοχής, που ακολουθούν όλο το πασχαλινό τελετουργικό, είναι το ιδανικό σκηνικό.

Φωτογραφία: Το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς χτίστηκε το 1853. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Πηγή