Φτιάξε κι εσύ το δικό σου εκπαιδευτικό παιχνίδι για τυφλά και βλέποντα παιδιά!

Η εφαρμογή Memor-i Studio επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών μνήμης

Πώς θα ήταν να μπορεί εύκολα ο καθένας να δημιουργήσει ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά; Και αυτά να είναι αυτόματα κατάλληλα και για τυφλούς; Κι όμως, έγινε.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY – Επιστήμη Για Σένα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της καινοτόμας εφαρμογής Memor-i Studio. Πρόκειται για μία online πλατφόρμα που επιτρέπει στον καθένα να φτιάξει εύκολα και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού τα δικά του ηλεκτρονικά παιχνίδια μνήμης τύπου Memory και να τα μοιραστεί δημόσια και δωρεάν. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως τα παιχνίδια που αναπτύσσονται με το Memor-i studio είναι κατάλληλα για χρήση και από τυφλά παιδιά. Ήδη, με τη χρήση του Memor-i Studio, η SciFY δημιούργησε δύο νέα παιχνίδια για τυφλά παιδιά, καθηγητές ειδικής αγωγής ήδη δημιουργούν και μοιράζονται δικές τους παραλλαγές, και παράλληλα ετοιμάζονται παιχνίδια στα Αγγλικά και άλλες γλώσσες!

Παιχνίδια για τυφλά παιδιά
Πριν από περίπου 1 χρόνο, δάσκαλοι και καθηγητές ειδικής αγωγής ζήτησαν από τη SciFY να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα τους επέτρεπε να φτιάξουν οι ίδιοι νέα εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης τους. Παράλληλα, η δίψα των τυφλών παιδιών για νέα τέτοια παιχνίδια είναι μεγάλη. Η SciFY έχει επίγνωση της ανάγκης αλλά και την τεχνογνωσία ανάπτυξης ανάλογων παιχνιδιών, καθώς ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και 2,5 χρόνια. Ήδη, τα 6 δωρεάν παιχνίδια που έχει αναπτύξει αξιοποιούνται σε φορείς που υποστηρίζουν άτομα με τυφλότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποδοχή των παιχνιδιών είναι εξαιρετική: μέχρι στιγμής πάνω από 5.000 άτομα τα χρησιμοποιούν σε Ευρώπη καιΑμερική και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Χάρη στη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η SciFY ανέπτυξε το Memor-i Studio, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές παιδιών και εκπαιδευτικών.

Memor-i Studio: Μία πλατφόρμα δημιουργίας
Το Memor-i Studio απευθύνεται στη γόνιμη φαντασία όλων μας και δίνει τη δυνατότητα εύκολης δημιουργίας ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών που είναι κατάλληλα όχι μόνο για βλέποντες, αλλά και για τυφλούς! Ο χρήστης ανεβάζει απλά ήχους και εικόνες, και το παιχνίδι δημιουργείται αυτόματα. Πριν καν δημοσιοποιηθεί το Memor-i studio, σχολεία τυφλών άρχισαν να το αξιοποιούν, δημιουργώντας νέα παιχνίδια.

Νέα παιχνίδια για όλους
Στο πλαίσιο του Memor-i studio η SciFY ανέπτυξε 2 νέες εκδοχές του παιχνιδιού με θέμα τη Γεωγραφία και τη Γλώσσα. Παράλληλα αναπτύσσει εκδοχές του παιχνιδιού και σε άλλες γλώσσες.

Μπορείτε να παίξετε τις δύο νέες εκπαιδευτικές παραλλαγές του παιχνιδιού Memor-i με θέμα τη Γεωγραφία και τη Γλώσσα, ή να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας εκπαιδευτικό παιχνίδι και να το μοιραστείτε ελεύθερα.

Πηγή: elculture.gr