Τι είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και γιατί ιδρύθηκε

Από τον Πέτρο Καψάσκη

Στη χώρα των Μουσών, όπου γεννήθηκε η τέχνη του λόγου, η δημοκρατία και δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικά επιτεύγματα διαχρονικής αξίας και υψηλής αισθητικής, καλούμαστε όλοι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση του σύγχρονου Έλληνα απέναντι στην έννοια του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προωθήσουμε εκείνα τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που θα τον καταστήσουν όχι μόνο ένα ελκυστικό εξαγώγιμο «προϊόν», αλλά και ένα δίαυλο παναθρώπινης επικοινωνίας.

Με την Πολιτιστική Διπλωματία, η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν εξετάζεται μέσα από την ανώδυνη αφήγηση των ιστορικών γεγονότων αντιθέτως, ενδιαφέρει ζωτικά η αποκωδικοποίηση των νοημάτων και των συμβόλων που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Η προσπάθεια αυτή αποκτά για πρώτη φορά σάρκα και οστά, μέσα απ’ την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Μια ομάδα νέων επιστημόνων, διαπνεόμενη από κοινό όραμα, επιχειρεί την αναβάθμιση του πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας με την υποστήριξη αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων απ’ το χώρο των Επιστημών, των Τεχνών, της Διπλωματίας και της Άμυνας.

Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ανασύστασης της Ελληνικής Πολιτιστικής ετερότητας και επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας στον κόσμο όχι πλέον με όρους αναπαραγωγής, αλλά δημιουργίας.

Στην Αθήνα σήμερα την 25η Μαρτίου 2017 οι κάτωθι υπογράφοντες αποφασίσαμε την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα του νομού Αττικής.


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, ως ο πρώτος και μοναδικός εκφραστής αυτής της ιδέας στην Ελλάδα, αποσκοπεί να αναπτύξει δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πτυχες της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Συγκεκριμένα ασχολείται:

  • Με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν στη δημιουργία και στη προαγωγή του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Με την ενίσχυση της δημόσιας συνειδητοποίησης και εικόνας του ρόλου της πολιτιστικής διπλωματίας.
  • Με την επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών που υπηρετούν την Πολιτιστική Διπλωματία σε κάθε μορφή.
  • Με την έρευνα και τεκμηρίωση ζητημάτων πολιτιστικής ανάπτυξης και την ευρεία δημοσιοποίησή τους.
  • Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανάδειξή της σε διεθνές επίπεδο.
  • Με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, συζητήσεων, εκδόσεων, εκθέσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων, καθώς και τη δημοσίευση μελετών και ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
  • Με τη συλλογή, προστασία και διάσωση ιστορικών αρχείων, έργων ή ιχνών του Ελληνικού Πολιτισμού.
  • Με τη θεσμοθέτηση, προκήρυξη και χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση των δημιουργών και των έργων τους, αλλά και μελετών ή ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
  • Με τη θεσμοθέτηση της απονομής βραβείων και υποτροφιών σε πρόσωπα ή ενότητες προσώπων, που διακρίνονται με το έργο τους στο πεδίο της υπηρεσίας των σκοπών του Ινστιτούτου.

Οι δραστηριότητες του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας αναπτύσσονται, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, γύρω από τους επόμενους άξονες:

  • Τη δημιουργία αρχείου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
  • Tις εκδόσεις συγγραμμάτων, δοκιμίων, μελετών, περιοδικών και άλλων έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων σχετικών με τον προβληματισμό περί την πολιτιστική διπλωματία.
  • Την πολιτιστική τεκμηρίωση.
  • Την επιμόρφωση.
  • Τη μελέτη της οργάνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων από τη σκοπιά της διάδοσής της με έμφαση στην Διπλωματία.
  • Τη συγκρότηση επιτροπών μελέτης, έρευνας αυτόνομα ή και σε συνεργασία με άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα.
  • Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συζητήσεων, ομιλιών κ.α. και ανάπτυξη νέων τρόπων επαφής με την πνευματική κοινωνία καί τους εκπροσώπους τού πνεύματος της.
  • Την έκδοση και διάθεση εντύπων, φυλλαδίων, περιοδικών, βιβλίων κ.α.
  • Την παραγωγή και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, DVD κ.ά. και χρήση κάθε ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού μέσου και υλικού.

Πέτρος Καψάσκης, Κωνσταντίνος Υφαντής, Ιωάννης Παρίσης, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Κωνσταντίνος Λάβδας, Jimmy Jamar, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Φώτης Παπαθανασίου, Τέτα Διαμαντοπούλου, Θωμάς Κινδύνης, Γιοβάννα Καλπαξή, Βύρων Φιδετζής, Φαίη Θειακού, Βασιλεία Κατσάνη, Νικόλαος Περδίκης, Ελένη Ανδρεούδη, Αλεξάνδρα Μαρτζάκλη, Ιωάννα Σιδέρη, Μαρία Φαϊτά, Κωνσταντίνα Μπλάτσου, Μαριάννα Προδρομίδου, Αθανασία Βέρρα, Μιχάλης Διακαντώνης, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Σπύρος Μιχαλόπουλος.

Πηγή