Ως ζωντανή οντότητα αναγνωρίστηκε ο ποταμός Whanganui στη Νέα Ζηλανδία

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, αναγνωρίζεται ποταμός ως ζωντανή οντότητα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε χθες από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας καθώς η φυλή Μαορί παλεύει για τα δικαιώματα της επί του ποταμού από τη δεκαετία του 1870

«Θα έχει τη δική του νομική ταυτότητα, με όλα τα συναφή δικαιώματα και καθήκοντα. Η προσέγγιση αυτή που παρέχει σε ένα ποτάμι νομική προσωπικότητα είναι μοναδική», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Φινλέισον.  «Η νέα νομοθεσία είναι μια αναγνώριση της βαθιά πνευματικής σχέσης μεταξύ της φυλής Whanganui και του προγονικού ποταμού της».

Το ρεύμα του ποταμού είναι ένα μοναδικό ζωντανό ον «που ξεκινά από τα βουνά και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων του και το σύνολο των φυσικών και μεταφυσικών του στοιχείων», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Το καθεστώς αυτό θα ερμηνεύεται συγκεκριμένα ότι τα συμφέροντα του ρεύματος του ποταμού θα υποστηρίζονται στις νομικές διαδικασίες από έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί τη φυλή και έναν άλλο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Η φυλή έλαβε επίσης 80 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (52 εκατ. ευρώ) για δικαστικά έξοδα μετά από έναν δικαστικό μαραθώνιο καθώς και ποσό 30 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ροής του ποταμού.

Κεντρική φωτογραφία James Shook 

Πηγή