Λευκάδα: Πρώτη Πανιόνια πολιτιστική συνάντηση

Την πρώτη Πανιόνια διήμερη συνάντηση με στόχο τη θέσπιση πανιόνιων δράσεων πολιτισμού, τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις σύγχρονες μορφές του, διοργάνωσε στη Λευκάδα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της προώθησης και ανάδειξης του επτανησιακού πολιτισμού και της επτανησιακής πολιτιστικής ταυτότητας.

Η διημερίδα έχει ως στόχο, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων, να προσδιορίσει το πλαίσιο της δράσης και των πρωτοβουλιών που θα θεσπίσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την πραγματοποίηση συνολικών δράσεων πολιτισμού στο Ιόνιο.

«Είναι μία ιστορική στιγμή, γιατί ο λόγος της συνάντησης είναι ο πολιτιστικός χάρτης των Ιονίων Νήσων. Ο πολιτισμός είναι η ζωή, είναι η καθημερινότητα, είναι οι δυσκολίες, είναι οι πικρίες, είναι οι χαρές, οι νίκες, οι ήττες, οι συμβιβασμοί, τα οράματα, οι ιδέες, τα παλιά, τα νέα, τα ωραία και τα άσχημα, τα καλά και τα κακά και όλα αυτά που μπορεί κανείς για ώρα να απαριθμεί.

Όλα αυτά δοσμένα όμως με την πέννα του συγγραφές, τον στίχο του ποιητή, τη νότα του μουσικού, το πινέλο του ζωγράφου, το τραγούδι του τραγουδιστή, την κίνηση του χορευτή.

Η σημερινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας είναι ένας ανοιχτός διάλογος για τον πολιτισμικό μας χάρτη» είπε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στην πρώτη Πανιόνια πολιτιστική συνάντηση λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους από όλα τα νησιά της Περιφέρειας, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις και τις ιδέες τους, αναφορικά με την προστασία του επτανησιακού πολιτισμού, την ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας που παράγουν σύγχρονο πολιτιστικό έργο, την ενίσχυση της αποκεντρωμένης πολιτιστικής δημιουργίας, τον συντονισμό των διάσπαρτων σήμερα εκδηλώσεων και την ενίσχυση της συνοχής των τοπικών κοινωνιών των νησιών της Περιφέρειας μέσω του πολιτισμού και της τέχνης.

«Προχωράμε γράφοντας ιστορία. Αυτή η συνάντηση γράφει μία ιστορία στο Ιόνιο, ανοίγοντας νέες προοπτικές επωφελείας των πολιτών του Ιονίου. Από δω και στο εξής θα είναι ο οδηγός που θα καθοδηγεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να καθορίζει τις προτεραιότητές της στα πολιτιστικά δρώμενα και θα οδηγεί τις ενέργειές της» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής της διημερίδας, σήμερα εισηγήσεις για κάθε Περιφερειακή Ενότητα κατέθεσαν οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Πανδή, Θ.Χαλικιάς, Π. Δρακουλόγκωνας και Λ. Νιοτόπουλος, καθώς,ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο δήμαρχος Λευκάδας καθώς και πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς του Ιονίου.

Πηγή