Όχι σπιτική μελέτη, σπιτικός χρόνος!

Από την Αθηνά Λεβέντη

«Ναι» στα εξωσχολικά βιβλία και στο χρόνο με τους γονείς. Ένα σχολείο αποφάσισε να αλλάξει πολιτική κι αυτά είναι τα αποτελέσματα

Τι γίνεται αν εξαλείψουμε τη μελέτη στο σπίτι και την αντικαταστήσουμε με εξωσχολικά βιβλία και περισσότερο χρόνο για συναναστροφή με την οικογένεια;

Ο Mark Trifilio, ο διευθυντής του δημόσιου σχολείου Orchard στο Βερμόντ, μαζί με τους 40 εκπαιδευτικούς του σχολείου, συζητούσαν το κατά πόσο το σύστημα που ακολουθούν, βοηθά τα παιδιά να διδαχθούν καλύτερα. Μελετώντας διάφορες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μελέτης στο σπίτι, διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές, η μελέτη μετά τις ώρες του σχολείου δεν σημαίνει και καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση – εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για την ανάγνωση βιβλίων.

Έτσι, πρότεινε να δοκιμάσουν ένα πείραμα: τη διακοπή της μελέτης στο σπίτι αλλά σε συνδυασμό με το διάβασμα βιβλίων –και φυσικά όσα παιδιά δεν ήταν έτοιμοι να διαβάσουν από μόνα τους, να το κάνουν με έναν γονέα ή κηδεμόνα. Όλοι οι δάσκαλοι συμφώνησαν με την ιδέα και το πείραμα ξεκίνησε.

Οι 4 αρχές του σχολείου είναι οι εξής απλές και «ανθρώπινες». Όχι κατ ‘οίκον μελέτη…:

1. Διαβάστε βιβλία κάθε βράδυ -και βάλτε τους γονείς σας να σας διαβάσουν επίσης.
2. Βγείτε έξω να παίξετε -αυτό δεν σημαίνει περισσότερος χρόνος στην οθόνη.
3. Δειπνήστε μαζί με την οικογένειά σας -και βοηθήστε στο στήσιμο και τον καθαρισμό του τραπεζιού.
4. Κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Έξι μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, ο Trifilio λέει ότι ήταν μια μεγάλη επιτυχία: «Τα παιδιά δεν έχουν μείνει πίσω ακαδημαϊκά. Μπορεί μάλιστα να βρίσκονται πιο μπροστά καθώς πλέον σκέφτονται πιο δημιουργικά και έχουν και χρόνο να ακολουθήσουν τα πάθη τους». 

Πηγή