Παραδόθηκε στο Δημόσιο το Ίδρυμα Νιάρχος – Όλα όσα έγιναν στη μεγαλοπρεπή τελετή

Από τη Μυρτώ Λοβέρδου

Σαν μια μεγάλη γιορτή, σαν ροή ποταμού, εκατοντάδες Αθηναίοι, μόνοι, δυο-δυο, παρέες και οικογένειες, έσπευσαν να δώσουν το παρών στην τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο.

Αστυνομία, και διακριτικός έλεγχος στις εισόδους, οργάνωση, στο τριώροφο πάρκινγκ… Καντίνες στον έξω χώρο. Εθελοντές με κόκκινα και γαλάζια (τα παιδιά) αδιάβροχα με φυλλάδια στα χέρια. Μεγάλες οθόνες για την αναμετάδοση της εκδήλωσης στα προβλεπόμενα σημεία: Αγορά, Φαρος, Πύργος Βιβλίων, Ξέφωτο…

Στις έξι ακριβώς ζωντάνεψαν οι οθόνες. «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα», η εικόνα και η φωνή του αρχιτέκτονα του έργου Ρένζο Πιάνο εμφανίστηκε για να ακολουθήσουν δηλώσεις και σχόλια όλων των ανθρώπων και των παραγόντων που συμμετείχαν στη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, αλλά και πολιτικών, νυν και πρώην πρωθυπουργών εργαζομένων.

Παρόντες στην αίθουσα της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που αναφέρθηκε στο βάρος και την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, ο Αρχιεπίσκοπος, οι αρχηγοί των κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές.

Τα ανώνυμα μηνύματα πολιτών που… δεν ήθελαν το Ιδρυμα να πάει στο κράτος

Ο ανιψιός του Σταύρου Νιάρχου, Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έκανε μια αναδρομή, τιμώντας ξεχωριστά όλους τους εργαζόμενους του ΚΠΙΣΝ. Και δεν δίστασε να μοιραστεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τις ανησυχίες για το μέλλον του Κέντρου, όπως εκφράστηκαν μέσα από μηνύματα και μέιλ ανωνύμων, όπως το «Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμαστε», ή το «Η αρχή του τέλους», ή το «Και τώρα θα αρχίσει η παρακμή»…

Τσίπρας: Ο πολιτισμός είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στην ανιδιοτελή προσφορά του Ιδρύματος (617 εκατομμύρια δαπανήθηκαν συνολικά), καθώς και στη σημασία της μετεγκατάστασης της Λυρικής και τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Επέμεινε ωστόσο στο να μην δημιουργούνται εντυπώσεις “ότι το δημόσιο το δημόσιο δεν μπορεί να κρατήσει και να αξιοποιήσει ένα τέτοιο στολίδι, και γιατί όχι να το κάνουμε καλύτερο”. Και κατέληξε: “Είναι υποχρέωση και πρόκληση να κρατήσουμε την αίγλη του Ιδρύματος και να την πολλαπλασιάσουμε”.

Αμέσως μετά, στις επτά το βράδυ, μπήκαν οι υπογραφές και το ΚΠΙΣΝ πέρασε στο δημόσιο, με δώρο ένα κλαδί ελιάς…. Της πρώτης που φυτεύτηκε στον χώρο.

«Έγκειται σε εμάς τώρα να το διατηρήσουμε…», μοιάζει να είναι η επωδός αυτής της εκδήλωσης. Μαζί με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, κλασικό τραγούδι, θέατρο, μουσική, χορό.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – Menelaos Myrillas / SOOC

Πηγή