Αποκριάτικη γαλατόπιτα από την Εύη Βουτσινά

Μετά τις Κρεατινές Αποκριές όλη την εβδομάδα μέχρι την Τυρινή δεν τρώγαμε καθόλου κρέας. Τρώγαμε ψάρια, μπακαλιάρο, αυγά, τυρί αλλά όχι κρέας. Το ίδιο και την Τυρινή. Μετά τις Κρεατινές Αποκριές ξανατρώγαμε κρέας την Λαμπρή.

Ομάδα γυναικών από την Καρυά

Γαλατόπιτα αλμυρή, αποκριάτικη
Γεωργία Κερολιβάνου-Βλάχου, Λευκάδα

Η δόση είναι για το μεγάλο ταψί της κουζίνας.

Υλικά:
2½ λίτρα γάλα
2½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
10 αυγά
120 γραμμ. βούτυρο
λίγο αλάτι
300 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
1 πακέτο φύλλο και βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα

Διαδικασία: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Το αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Βάζουμε και το τυρί και το ανακατεύουμε.

Αλείφουμε το ταψί βούτυρο ή λάδι με το πινέλο και στρώνουμε τα φύλλα –περισσότερα από τα μισά– με τρόπο που να καλύπτουν τα πλάγια του ταψιού και να περισσεύουν λίγο απ’ έξω. Κάθε φύλλο το αλείφουμε με το πινέλο. Αδειάζουμε το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα μ’ ένα κουτάλι, προσέχοντας να μη σκιστεί το φύλλο. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα κι αυτά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, για να κλείσει η πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα φύλλα και να πήξει η γέμιση.

Περισσότερες γλυκές & αλμυρές αλχημείες στο βιβλίο «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα».