Η Ελλάδα του ΄60

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Ο βραβευμένος και διεθνής φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος, κατέγραψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα

Μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960. Η ελληνική επαρχία, τα νησιά, η καθημερινότητα των ανθρώπων, η πραγματικότητα του προηγούμενου αιώνα.

Ο Κ. Μάνος, γιος Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα 13 του χρόνια. Μεγαλώνοντας, σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και παράλληλα εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος της συμφωνικής ορχήστρας της Βοστώνης. Το 1963 έγινε μέλος του κορυφαίου διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Magnum.

Το 1961 ήρθε στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει την πατρίδα του. Αποτέλεσμα του ταξιδιού του ήταν το βιβλίο του «A Greek Portfolio», το οποίο εκδόθηκε τελικά το 1972. Η επανέκδοση του «A Greek Portfolio» το 1999, συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Φωτογραφίες του Μάνου εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Art Institute του Σικάγου, στην Bibliotheque Nationale του Παρισίου, στο Museum of Fine Arts στο Χίουστον, στο μουσείο Μπενάκη και σε άλλα.

Το 2003 βραβεύτηκε με το Leica Medal of Excellent για τις φωτογραφίες του με χρώμα και τη συνεχιζόμενη φωτογραφική του δουλειά για το American Color. Το 2003 τιμήθηκε με το Leica Medal of Excellence για το έργο των έγχρωμων φωτογραφιών του από την Αμερική.

Πηγή