Το σχολείο που θα θέλαμε να έχουμε

Ένα ελληνικό λύκειο κάνει τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν ακόμα και τις Κυριακές

Από μαθήματα Ρομποτικής μέχρι σεμινάρια ποίησης με τον Τίτο Πατρίκιο. Ένα λύκειο στη Φλώρινα, έχει γίνει το σχολείο που όλοι θα θέλαμε να πηγαίνουμε, χάρη στις πρωτοβουλίες του διευθυντή και μερικών καθηγητών του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου για την Καθημερινή το Λύκειο Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου, είναι ένα μικρό περιφερειακό σχολείο με 75 μαθητές, σε ένα χωριό μόλις 2.000 κατοίκων. Αλλά ακούγεται περισσότερο σαν σχολείο στη Φινλανδία. Μπορεί να είναι χτισμένο μέσα στα εργοστάσια της ΔΕΗ και τα ορυχεία και το χειμώνα, οι δρόμοι συχνά είναι κλειστοί. Όμως διδάσκοντες και μαθητές, θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, και να μένουν περισσότερες ώρες τα απογεύματα, ενώ Κυριακές και αργίες γίνονται εργαστήρια και σεμινάρια.

Ο διευθυντής του σχολείου ονομάζεται Λευτέρης Ελευθεριάδης, αλλά οι μαθητές τον φωνάζουν Freedom. Και μαζί με τους καθηγητές, αποφάσισε να κάνει το σχολείο τόπο θέλησης για μάθηση, χωρίς τυποποιημένες «κονσέρβες» γνώσης, αλλά με δημιουργικότητα και φαντασία. Και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν.

Στο σχολείο, εδώ και τέσσερα χρόνια, έρχονται κάθε είδους ειδικότητες για σεμινάρια και εργαστήρια: σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί και επιστήμονες.

Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, συμμετοχή σε εργαστήριο Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δημιουργία τηλεοπτικού σποτ με θέμα τον αποκλεισμό και τη βία κατά των μαθητών με τον θεατρολόγο Χριστόδουλο Κοτσινά, ποιητικό διάλογο με τον Τίτο Πατρίκιο, σεμινάριο σεναρίου με τον Γιώργο Φειδά, παρακολούθηση μαθημάτων θεάτρου στη σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου κ.ά.

Οι μαθητές πήγαν ακόμα και εκπαιδευτικές εκδρομές στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη. Όποτε χρειάστηκε, όλοι έμειναν ώρες μετά το σχόλασμα ενώ το άνοιξαν πολλές Κυριακές. Όμως αυτό δε σημαίνει πως τα κανονικά μαθήματα παραμελούνται αφού το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του Λυκείου στις Πανελλήνιες ξεπερνάει το 85%.

Το λύκειο τα κάνει όλα αυτά με προσωπική δουλειά, χρόνο και χρήμα. Λίγο πιο κοντά στα φινλανδικά πρότυπα διδασκαλίας, που είναι σύμφωνα με πολλές έρευνες τα καλύτερα του κόσμου, το λύκειο Φιλώτα είναι τόπος εκμάθησης και επικοινωνίας, Τόπος όπου όλοι νιώθουν σαν οικογένεια, τόπος δημιουργίας και έμπνευσης. Δηλαδή σαν το σχολείο που θα θέλαμε να έχουμε.

Πηγή