Προσλήψεις ΑμεΑ στην Ελλάδα

Τώρα και προσλήψεις ΑμεΑ μέσω ΑΣΕΠ. Μετά από επιμονή ετών, επιτέλους το «αυτονόητο» των ίσων ευκαιριών στην εργασία για τα άτομα με αναπηρία

Από την Αθηνά Λεβέντη

Η εργασιακή αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα είναι ανάλογη με την αντιμετώπισή τους στους δρόμους και στην κοινωνία: χωρίς υποδομές και χωρίς επιλογές. Όμως τουλάχιστον από τον Μάρτιο, όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα αφορούν σε άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους, σε ποσοστό 15%.

Μετά από χρόνια, η ψήφιση του νόμου 4440, δικαιώνει το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα προσλήψεων. Ο νόμος καθορίζει τα δικαιολογητικά των υποψήφιων ειδικών κατηγοριών για διαγωνισμούς του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ.

Στο ίδιο άρθρο ψηφίστηκε και η αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, αλλά και σε γονείς/συζύγους/αδέρφια και παιδιά ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε θέσεις ορισμένου χρόνου.

Η υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει μια καλή αρχή ώστε ο αποκλεισμός των ΑμεΑ κάποτε να σταματήσει. Αξίζει να θυμόμαστε πως τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, βιώνουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα την Κρίση, τόσο εξαιτίας των διακρίσεων που γίνονται εις βάρος στις προσλήψεις, όσο και στο πρόσθετο κόστος που πολλές φορές απαιτείται για την φροντίδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πηγή