Οι γονείς αφουγκράστηκαν όσα δεν «λένε» τα παιδιά τους!

Η 4η συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» και η κοπή της Βασιλόπιτας του Κέντρου Νεότητας σε Άγιο Πέτρο και Λευκάδα

Η τέταρτη για φέτος σύναξη των «Διαλόγων Γονέων» του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, την περασμένη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, δεν ήταν παρά μια συνάντηση χαράς και επικοινωνίας από τη μια, διαλόγου και προβληματισμού από την άλλη.

Ομιλητής αυτή τη φορά ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Διευθυντής του Κέντρου Νεότητος αυτής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, με θέμα: «Όσα δεν σας λένε τα παιδιά σας».

Το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Πέτρου για τους γονείς της Νότιας Λευκάδας, αλλά και το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πόλη της Λευκάδας, στο κτίριο της «Καταφυγής», ο π. Ιωαννίκιος πήρε αφορμή από ανώνυμα σημειώματα και συζητήσεις με μεγάλους κατασκηνωτές και στελέχη των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και επεσήμανε στους γονείς τα εξής ενδιαφέροντα σημεία:

  1. Πολλές φορές τα παιδιά «μιλάνε» χωρίς λόγια, αλλά με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, «σιωπηλούς» αλλά ταυτόχρονα εξόχως εκφραστικούς.
  2. Πολλές φορές αρνούνται ή δεν τολμούν να συζητήσουν με τους γονείς, με το φόβο πως δεν θα συναντήσουν αυτιά «ανοιχτά» και ευήκοα, γεμάτα κατανόηση και ικανά να συλλάβουν τα μηνύματα των παιδιών, τις ανησυχίες και τα άγχη τους, αλλά και τα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας. Η «ενεργητική ακρόαση» είναι το αντίδοτο για την αποκατάσταση της χαμένης επικοινωνίας.
  3. Τα παιδιά μένουν πολλές φορές με το παράπονο: «Δεν συζητάμε… Δεν μας καταλαβαίνουν ούτε καν μας ακούνε… Δεν ασχολούνται μαζί μας… Τους νοιάζουν μόνο οι σχολικές μας επιδόσεις… Δεν μας εμπιστεύονται…»
  4. Καθόλου σπάνια συναντά κανείς παιδιά που εισπράττουν απόρριψη ή επικρίσεις μόνο, αλλά και «αγιοποιημένα» στα μάτια των γονιών· χωρίς να έχουν ακούσει ποτέ καλό λόγο ή έναν έπαινο (στο αναγκαίο μέτρο), αλλά και «καλομαθημένα»· χωρίς τάξη και σειρά στην καθημερινότητα και στη ζωή τους· χωρίς ΟΡΙΑ· ανέκφραστα και δίχως τρυφερότητα ή στοργή· χωρίς παραδείγματα και πρότυπα· χωρίς πρωτοβουλία και αυτονομία· με φοβίες και ανασφάλειες, προκαταλήψεις και φανατισμό· που βιώνουν εντάσεις στην οικογένεια, αντί να τη βιώνουν ως ένα πλαίσιο προστατευτικό και ασφαλές· γεμάτα θυμό και ένταση και ως εκ τούτου επιρρεπή σε εξαρτήσεις κάθε είδους ή κολλημένα σε μια οθόνη.
  5. Απαραίτητα στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι ο διάλογος, η δικαιοσύνη, ο αυτοσεβασμός, ο έπαινος, το προσωπικό παράδειγμα, ο αυτοέλεγχος, η (αυτο)κριτική, ο αυθορμητισμός, η συγγνώμη, η αυστηρότητα, η αυτοκυριαρχία και φυσικά η πρόληψη.

Η παρουσίαση διανθιζόταν με κόμικς κυρίως του Αρκά, ενώ ο επίκαιρος και Θεοφώτιστος λόγος του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου έδινε ένα δρόμο υγιή και προσγειωμένο στους σημερινούς γονείς.

Ακολούθησε συζήτηση με αξιόλογη συμμετοχή των παριστάμενων γονιών.

Νωρίτερα ευλογήθηκε και κόπηκε η Βασιλόπιτα του Κέντρου Νεότητας στον Άγιο Πέτρο από τον π. Ιωαννίκιο και τον εφημέριο της ενορίας π. Κων/νο Βουκελάτο, στη Λευκάδα δε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόφιλο.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται σπό τους συνεργάτες του Κέντρου Νεότητας, κληρικούς και λαϊκούς, προκειμένου να φτάνει στα παιδιά και στους νέους μας ο λόγος του Θεού και να κρατιέται ανοιχτή η πόρτα της Εκκλησίας μας, προσκαλώντας όλους, ελεύθερα και αβίαστα να εισέλθουν.

Αντιφωνώντας ο π. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε όσους με τον τρόπο τους συντρέχουν το Κέντρο Νεότητας στην αποστολή του, πρωτίστως όμως τον Επίσκοπό μας για την ευλογία, την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη στήριξή του προς όσους διακονούν τη νεότητα στον τόπο μας.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας κ. Σπυρίδων Αρβανίτης, η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Λευκάδας κ. Βασιλική Κιτσάκη, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Βλάχος, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος», ενώ έστειλαν τις ευχές τους ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς και ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος κ. Κων/νος Αραβανής.

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017, με ομιλήτρια την κ. Ιφιγένεια Βλάχου, εκπαιδευτικό γενικής και ειδικής αγωγής, η οποία θα εισηγηθεί το θέμα: «Στάσεις γονέων απέναντι στη διαφορετικότητα του δικού τους παιδιού».