Μαθητές από τον Πειραιά δημιουργούν «κρεμαστούς κήπους» και δίνουν χρώμα στη ζωή μας

Παγιδευμένοι στις χαοτικές τσιμεντουπόλεις μας, τρέχουμε πάνω-κάτω πνιγμένοι από τις υποχρεώσεις. Έτσι, δε μας μένει ούτε ο χρόνος ούτε η όρεξη να βάλουμε λίγο χρώμα μέσα σε αυτή την καθημερινή μουνταμάρα. Εμείς όμως θελήσαμε να το αλλάξουμε αυτό! Πώς; Βάζοντας λίγο πράσινο στη ζωή όλων μας! Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, εμείς, οι μαθητές της Β’ Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Άγιος Παύλος», είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε έναν «κρεμαστό κήπο» ή «κατακόρυφο φυτώριο’», το οποίο απευθύνεται σε όλους εμάς που, ενώ αγαπάμε τη φύση, λόγω έλλειψης χρόνου και χώρου δεν μπορούμε να έχουμε την επαφή που θα θέλαμε μαζί της. Το όνομα αυτού: GROW.

2017-02-04-1486233458-1979965-tn4.jpg

Μετά από πολλή πολλή δουλειά και συζήτηση με τους καθηγητές μας, τον εθελοντή αλλά και με γεωπόνους, η ιδέα άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά. Επικεντρωθήκαμε τελικά στη δημιουργία ενός πλήρως εξατομικευμένου φυτωρίου για τον κάθε πελάτη, κάτι το οποίο θα είναι εφικτό μέσω της ιστοσελίδας μας. Το όνομα αυτής www.growsp.com.

Πυξίδα στη δουλειά μας αυτή ήταν πάντα η επιθυμία διατήρησης ενός προσιτού και προσωπικού χαρακτήρα στην επιχείρηση. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε ετοιμάσει τρεις διαφορετικές ποικιλίες φυτών: καλλωπιστικά, βρώσιμα και θεραπευτικά. Φροντίζουμε, επίσης, να παρέχουμε στον πελάτη οδηγίες για την περιποίηση των νέων του… φίλων.

2017-02-04-1486233974-4185775-tn8.jpg

Ελπίζουμε πως κάπως έτσι θα βάλουμε χρώμα στη ζωή της εργαζόμενης μητέρας που, μολονότι δεν προλαβαίνει να ανασάνει, εξακολουθεί να κρύβει μία βαθιά αγάπη για τους μενεξέδες και τις πετούνιες. Ίσως διευκολύνουμε εκείνο τον φοιτητή που, παρά το γεγονός ότι στριμώχνεται σε αυτό το διαμερισματάκι των 30 τ.μ., αγαπά να μαγειρεύει με τα βιολογικά μυρωδικά που έχει καλλιεργήσει ο ίδιος. Μπορεί, πάλι, να δώσουμε μία ασχολία σε εκείνη την ηλικιωμένη κυρία στο διπλανό διαμέρισμα που μπορεί να γιατρέψει κάθε ασθένεια με τα γιατροσόφια της – αρκεί να έχει, φυσικά, τα απαραίτητα υλικά. Το βίντεό μας είμαστε σίγουροι οτι θα σας εμπνεύσει και σας καλούμε να το παρακολουθήσετε:

Στη διαδικασία του «χτισίματος» της εταιρίας μας το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η συνεργασία και η επικοινωνία των τμημάτων που είχαμε σχηματίσει. Έτσι, το τμήμα πληροφορικής και σχεδιασμού, το τμήμα παραγωγής και οικονομικών και το τμήμα marketing και πωλήσεων κατάφεραν αρκετές φορές να βοηθήσουν το ένα το άλλο, παρά τις διαφορές στο αντικείμενο ενασχόλησής τους. Πράγματι, αυτή η συνεργασία δε βοήθησε μόνο την ιδέα μας να… GROW, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. Μπορεί να έχει να κάνει με την κινητοποίηση ολόκληρης της τάξης για ένα κοινό σκοπό– μπορεί να έχει να κάνει, πάλι, με την…αναπόφευκτη επικοινωνία που έπρεπε να υπάρξει για χάρη του προϊόντος. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: κανείς δεν περίμενε ότι ένα κατακόρυφο φυτώριο θα μας έφερνε τόσο κοντά!

2017-02-04-1486234462-4260489-tn5.jpg

Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μόνο θετικό που προσκομίσαμε. Πράγματι, αποκτήσαμε γνώσεις που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε σε σχολικά βιβλία. Οι συμβουλές του εθελοντή-επιχειρηματικού συμβούλου, ενός ανθρώπου, δηλαδή, που έχει εργαστεί σε αληθινές επιχειρήσεις, υπήρξαν εξαιρετικά πολύτιμες, αφού ήταν ο χάρτης μας σε αυτό το νέο ταξίδι. Ένα ταξίδι στο οποίο μάθαμε βασικές δεξιότητες που θα μας χρειαστούν όταν βγούμε κι εμείς στην αγορά εργασίας. Και πέρα από αυτό, αρχίσαμε να καλλιεργούμε μία πιο έντονη αίσθηση ευθύνης, έχοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και καλλιεργώντας, παράλληλα, επικοινωνιακές δεξιότητες για να πετύχουμε μία ομαλή συνεργασία.

Συμπερασματικά, με το GROW, ευελπιστούμε ότι θα ξανακάνουμε κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου ανθρώπου κάτι το οποίο, με την απουσία του, έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό. Είναι κάτι απλό, γρήγορο, προσωπικό -αρκετό, ίσως, για να κάνει και τη ζωή μας να ανθίσει!

Σας περιμένουμε να σας δείξουμε τα προϊόντα μας στην Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece στις 10 Φεβρουαρίου : The Mall Athens, Μαρούσι.

2017-02-04-1486234624-6361451-tn.jpg

Μαθητές που συμμετέχουν:

Γενική Διευθύντρια: Εμμανουέλα Γιαννουδάκου
Τμήμα Οικονομικών: Αικατερίνη Ορούτζογλου, Κατερίνα Φαρσάρη, Γιώργος Πρινέας
Τμήμα Marketing: Χαρατσή Γαλάτεια, Βασίλης Σιάνης, Ντόρις Σίρκοβιτς
Τμήμα Πωλήσεων: Αναστασία Μέξα, Δημήτριος Καρδούλας, Μαρία Χατζή
Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων: Βασίλης Πατέλης, Αλέξανδρος Λιόντος, Γιάννης Παπαδάκης
Τμήμα Παραγωγής: Άννα Καρακούση, Ταξιαρχούλα Σπανού, Εμμανουήλ Πετρουλάκης, Φωτεινή Σχίζα, Άννα Μαρία Μακρή
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού: Κότσιρα Αργυρώ, Ευαγγελία Γαβριήλ, Στέφανος Αβράμογλου
Τμήμα Σχεδιασμού: Νταίζη Δάκογλου, Αναστασία Λούδη, Αριστέα Μαρούδα, Νικολέτα Μάμουρα, Μάρα Φραγκούλη, Αργύρης Στεφάνου, Δήμητρα Πουλιά

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Γεωργατζά Άντζελα (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Οικονομικών)
Δούναβη Ειρήνη (Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών)
Μαυρομματάκη Σταυρούλα (Καθηγήτρια Πληροφορικής)
Ρούσσος Μάνθος (Καθηγητής Μαθηματικών)

Σύμβουλος Εθελοντής
Καραγιάννης Αντώνης από την Εταιρεία Elite Zoe

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας, ακολουθήστε μας στο Facebook.

2017-02-04-1486235312-9396835-tn2.jpg

Πηγή