Κραυγή αγωνίας από τις ευρωπαϊκές πόλεις που γεμίζουν από τουρίστες

Tη λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές για την προστασία από τις αρνητικές επιδράσεις του τουρισμού, όπως η κίνηση, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η άνοδος των τιμών στη στέγαση, ζητούν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης, της Φλωρεντίας, της Ρώμης και της Βενετίας οι οποίες δέχονται μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. Έτσι, οι πιέσεις που δέχεται η ταξιδιωτική βιομηχανία να αποτελέσει μέρος της λύσης αυξάνονται.

Η Βαρκελώνη το Νοέμβριο επέβαλλε πρόστιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway για λειτουργία μη αδειοδοτημένων σπιτιών. Η πόλη έστειλε με τη σειρά της το μήνυμα ότι ο τουρισμός δεν είναι μια ανεξάντλητη πηγή που μπορεί να αναπτύσσεται άναρχα χωρίς επιπτώσεις. Πρόσφατα ο Δήμος έβαλε φρένο στην αδειοδότητη λειτουργίας νέων καταλυμάτων.

Ο τουρισμός αλλάζει ό,τι αγαπάμε σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, όταν οι επιχειρήσεις φροντίζουν κατά προτεραιότητα τους τουρίστες από τους ντόπιους και οι εμπειρίες χάνουν έτσι την αυθεντικότητά τους με αποτέλεσμα να υπονομεύεται το πολιτιστικό προφίλ που καθόριζε τον προορισμό, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Intrepid Group, James Thornton μιλώντας στην Travel Weekly.

Η τουριστική βιομηχανία αρχίζει να νιώθει το οικονομικό και υπολογιστικό βάρος των πόλεων των οποίων οι πολίτες γίνονται όλο και λιγότερο ενθουσιώδεις για τα οφέλη του τουρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρ Οπερέιτορ, ETOA, πρόσφατα λάνσαρε μια καμπάνια για στενότερη συνεργασία με τις αρχές των πόλεων, έτσι ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο.

Στα τέλη του 2016, είχε μάλιστα συνάντηση με τις αρχές της Βαρκελώνης, όπου αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ανταποκριθούν στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες για τον τουρισμό και να προωθηθεί μια κοινή για όλους λογική για αυτόν. Το όχι δεν είναι η απάντηση, επισημαίνει η ΕΤΟΑ.

Η Ένωση συνεργάζεται ήδη με πολλούς οργανισμούς προκειμένου να βελτιώσει το διάλογο ανάμεσα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, τις τοπικές και τους κατοίκους σχετικά με τουριστικά ζητήματα.

Πέρυσι συνεργάστηκε με τη Φλωρεντία, το ερευνητικό ινστιτούτο Centro Studi Turistici di Firenze, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Life Beyond Tourism και την εφημερίδα La Nazione προκειμένου να διεξάγει έρευνα στους κατοίκους για την πληροφόρηση και την άποψή τους σχετικά με την τουριστική βιομηχανία. Στόχος ήταν να αντιμετωπισθούν καλύτερα τα ζητήματα αυτά. Βασική ανησυχία για την Φλωρεντία είναι ότι ο τουρισμός έχει ακριβύνει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και ότι το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε τουριστικό κέντρο και όχι ένα μέρος φιλόξενο για τους κατοίκους.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι κάτοικοι αναγνωρίζουν τη συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία, εξισορροπώντας τις ακραίες αντιδράσεις.

Στη Ρώμη ωστόσο η ΕΤΟΑ δεν συνάντησε την ίδια ανταπόκριση σε επίπεδο εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο διάλογος με τις πόλεις αποτελεί απλώς μια εκκίνηση και χρειάζεται δουλειά ώστε να φτάσουμε σε πρακτικές λύσεις των ζητημάτων, επισημαίνει ο επικεφαλής σχέσεων με τουρ οπερέιτορ της ΕΤΟΑ, Nick Greenfield, όμως, όπως εξηγεί, μερικά ζητήματα επιλύονται από μονά τους.

Πηγή