Robin Hood: Εστιατόριο για άστεγους

Το εστιατόριο της Μαδρίτης που χρεώνει τους «πλούσιους» για να ταΐσει τους άστεγους

Από την Μαριανίνα Πάτσα

Βρίσκεται σε έναν παράδρομο κοντά στο κέντρο της Μαδρίτης και κατά τη διάρκεια της ημέρας, το εστιατόριο Robin Hood (δηλαδή Ρομπέν των Δασών), είναι ένα τυπικό ισπανικό μπαρ με καφέ, κροκέτες, φρούτα, τσιγάρα και γρήγορο φαγητό.

Αλλά τη νύχτα, μεταμορφώνεται σε ένα εστιατόριο όπου οι άστεγοι μπορούν να δειπνήσουν σε τραπέζια με λουλούδια, τραπεζομάντηλα, μεταλλικά μαχαιροπήρουνα και κολονάτα ποτήρια.

Το Robin Hood δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του αφού όπως ο «Ρομπέν των Δασών» έπαιρνε από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς έτσι κάνει και το εστιατόριο: χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, χρηματοδοτεί τα δωρεάν βραδινά γεύματα για τους άστεγους. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι δειπνούν δωρεάν κάθε βράδυ στο εστιατόριο και η αλήθεια είναι πως οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες.

Πίσω από το εστιατόριο βρίσκεται η φιλανθρωπική οργάνωση Mensajeros de la Paz με επικεφαλής τον 80χρονο ιερέα, Άντζελ Γκαρσία Ροντρίγκεζ και όλοι οι εργαζόμενοι εδώ, είναι εθελοντές. Παράλληλα η φιλανθρωπική οργάνωση Mensajeros de la Paz έχει κι ένα κοινωνικό κέντρο σε κοντινή εκκλησία, παρέχοντας σε περίπου 200 άστεγους ανθρώπους καθημερινά πρωινό και μεσημεριανό γεύμα.

Όπως πολλές Ισπανικές πόλεις έτσι και η Μαδρίτη έχουν να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει εκτοξεύσει την νεανική ανεργία στο 42% και την ανεργία της χώρας στο 20%.

Όπως εξηγεί ο Ροντρίγκες, η ιδέα είναι ότι οι άστεγοι πρέπει να σιτίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια όπως και οι πελάτες. Ο ίδιος λέει πως μπορεί να υπάρχει κάτι λίγο προκλητικό στο όνομα του εστιατορίου, αφού ο Ρομπέν των Δασών ουσιαστικά έκανε αναδιανομή του πλούτου σημαδεύοντας με όπλα τους πλούσιους. «Η ιδέα εδώ δεν είναι το να ληστέψουμε όσους έχουν» λέει ο Ροντρίγκεζ «αλλά να τους ενθαρρύνουμε να μοιράζονται την καλή τους τύχη».  

Πηγή